fbpx

Ukrajna rárepül az arab piacra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 03.

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek közös nyilatkozatot írt alá az átfogó gazdasági partnerségi megállapodás lezárásáról. Az ukránok a fémek, a liszt és a növényolajok exportjának felfutásában bíznak.

teherkikötő
Ukrajna fémmel, étolajjal és liszttel kereskedne az arab világban (forrás: Reuters)

„A megállapodás nemcsak az Egyesült Arab Emírségekre terjed ki, hanem az egész Öböl-térségre. Vagyis nem csak az emírségek piacához való hozzáférés, hanem a globális piachoz való hozzáférés szempontjából is fontos. Másodszor, ez nem egy klasszikus szabadkereskedelmi megállapodás; magában foglalja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a digitális kereskedelem szabadabb áramlását is. Ezért a tárgyalások lezárása történelmi esemény a kétoldalú kapcsolatainkban” – kommentálta a nyilatkozat aláírását Julia Szviridenko, Ukrajna gazdasági minisztere.

Elemzések szerint a megállapodás segíthet fenntartani Ukrajna pozitív árukereskedelmi mérlegét a térséggel szemben, közép- és hosszú távon 0,1%-kal tolhatja feljebb Ukrajna reál-GDP-pályáját. „Az ágazatok közül a legnagyobb növekedési ütem a közlekedési szektorban, valamint a kohászatban és az élelmiszeriparban várható, ezen belül is a malomiparban és étolajgyártásban” – összegzi a jelentés.

A tárca tájékoztatása szerint a dokumentum aláírása után a felek megkezdik a megállapodástervezet jogi ellenőrzését, valamint az aláírásához szükséges hazai eljárásokat.

Ez a cikk is érdekelheti: Drasztikus visszaesés jön az ukrán búzaexportban.