fbpx

A magyar hagymafogyasztás harmada importra épül

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 08.

Már csak 1300 hektáron folyik hagymatermesztés Magyarországon, az elmúlt években a fogyasztás harmada importból származott. Az idei termés kicsi, de jó minőségű, az árak harmadával magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

 hagyma zsákban
Jó minőségű az idei termés (forrás: quarespace-cdn.com)

1300 hektárra szorult vissza

Magyarországon 2022-ben 910 hektár tavaszi vetésű és 383 hektár őszi vetésű vagy áttelelő vöröshagymát művelnek – a terület a 2010-es években folyamatosan csökken kisebb-nagyobb átmeneti növekedést mutató évektől eltekintve – írja a FruitVeB. Az elmúlt 5-6 évben a hibrid fajták használata lett az általános, melyek nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek. Az áttelelő vöröshagyma egészen augusztus végéig uralja a hazai piacot, és háttérbe szorítja a korai érésű tavaszi fajtákat a szupermarketek polcain.

A magyar vöröshagyma teljes területe öntözött és az utóbbi 10 évben a mikroöntözés egyre jobban elterjedt, illetve pár termelő elkezdett foglalkozni a cseppszalagos öntözéssel. Az öntözés biztonsága miatt a hozamok az árutermelő gazdaságokban az aszály ellenére 50-80 t/ha között alakultak. A betakarítást az augusztus végen és szeptember közepén esett nagy mennyiségű csapadék (50-80 mm) késleltette, így a teljes terület 10%-áról október elején került a termés a tárolókba. A minőség jónak volt mondható.

Az idei évben Magyarországon január végén, február elején két alkalommal is szélkár érte sok helyen a 3-4 leveles állományt, a szél által sújtott területeken sok helyen akár 50-60%-os kár keletkezett A legnagyobb gondot a termelési költségek 35-40%-os növekedése jelentette, ami igazodik az egész európai térséghez sújtó problémához. Az árak, mint más zöldségfajok esetében is, szintén az európai termelői árakat másolták.

Harmadával magasabb árak

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2022 13. hetéig a tavalyi termésből származó, szabadföldi barna héjú vöröshagyma ára 21 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt (148 Ft/kg). Az idén betakarított vöröshagyma ára (219 Ft/kg) pedig a 24–41. hét között 32 százalékkal haladta meg a 2021. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az Ausztriából érkező, kisebb méretű (40–70 mm) import vöröshagyma a 41. héten jelent meg a kínálatban, a hazainál magasabb áron.

hagyma termelői ár
Az idei éves átlagár 140 forint körül lehet (forrás: KSH)

A fogyasztás harmada import

A KSH adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 8 százalékkal kevesebb – 12,6 ezer tonna – vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 40 százalékkal (2,23 ezer tonna), Szlovákia 8 százalékkal (3,01 ezer tonna), Ausztria 25 százalékkal (2,48 ezer tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59 százalékkal több, 3,01 ezer tonna vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja nem jelentős (1-2 ezer tonna).

hagyma külker
Magyar hagyma külkereskedelme (forrás: FruitVeB)

A behozott vöröshagyma mennyisége jellemzően 10-15-szörösen múlja felül a kivitt mennyiséget. A hazai fogyasztás nagyjából harmadát importból fedezzük a KSH adatai szerint.

Lásd még a témában: Pislognak a hollandok: nem úgy alakult a hagyma, mint tavaly.