fbpx

Eljött a szőlővirágzás kényes fázisa

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 24.

A virágzás legérzékenyebb fejlődési fázis, előtte tehetünk a legtöbbet az egészséges levelekért. A legtöbb szőlőskertben már meg is történt az első lisztharmat elleni védekezés. Ahol még nem, ott sürgetővé vált a kezelés.

szőlő virágázás
Kibomlanak a szőlővirágok (fotó: Horizont Média)

Valamekkora fertőzés biztosan lesz

Aki tavaly, közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást, az valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák. Azonban a gombaképletek egy része már a nyár folyamán is beérik, fekete, keményfalú göbbé alakul. Ebben a fázisban már nem hat rájuk a kénes-olajos lomblemosás. Ezek az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, a támberendezésre, és innen, a saját növényünkről pattannak ki az első fertőzést kiváltó ivaros spórák. Tehát a lisztharmat valamilyen szintű fertőzésére mindenkinek számítani kell.

Kontakt és szisztemikus anyagok

A megszokott gyakorlat szerint virágzásig csak a kontakt kénes gombaölőket használtuk. Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatjuk. Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Aki a virágzásig meg tudja védeni a leveleket a kontakt szerekkel, az a virágzás után néhányszor ismételjen felszívódókkal (szisztemikus). Ma már a nagyüzemek az első kezeléshez is adagolnak a kén mellé felszívódó, lisztharmat elleni gombaölőt. Felszívódó hatóanyagok pl. a penkonazol (II. kategóriás), a piraklostrobin, a dienokonazol, a metrafenon, és a ciflufenamid stb. (Az azoxistrobint tartalmazó gombaölőt inkább csak szürkepenészre ajánlom.)

Az előző néhány év adatai azt mutatják, hogy évente 7-8 permetezéssel lehet megvédeni a szőlőt. A permetlében minden alkalommal található lisztharmat elleni készítmény. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, nem repednek ki, nem alakulnak ki a sérves bogyók. Átlagos évben ekkortól a kéntartalmúakkal is meg lehet védeni a szőlőt.

Forrás: nak.hu

A lásd részletesen szakcikkünkben: A szőlő lisztharmatos, peronoszpórás, botritiszes betegségéről.