fbpx

Grapello-gépbemutató a Gyarmati-farmon, Sótonyban (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 december 01.

A magas fák metszésének gépesítése, a gyomirtószer-felhasználás csökkentése, biológiai növényvédelem megvalósítása: e célok elérése érdekében még az ID David gépek forgalmazásába is belekezdtek Sótonyban. A Gyarmati-farm tulajdonosa már 3. éve használja olyan eredményesen az ID David gépeket, hogy most bemutatót is szerveztek a környék gazdáinak a 65 hektáros meggyesükben.

 

Gyarmati Bálint
Gyarmati Bálint ügyvezető

 

– Három éve még kézzel metszettük a koros fáinkat, de a termő ültetvényünkben már gépesítenünk kellett – mondja lapunknak Gyarmati Bálint. A Grapello Kft. ügyvezetője 2010-ben kezdett el gazdálkodni, első lépésként Csényében egy 8 ha-os „fiatal gazdás” meggyültetvényt vett át, amelyet mára sótonyi központtal 65 ha-ra bővített.

– A technológiához adaptált gépészet a termesztés legnehezebb része. Ma azokat a gépeket mutatjuk be, amelyek nálunk 2-3 éve már beváltak, és a Grapello Kft.-n keresztül forgalmazzuk is őket – tájékoztatta a gazdákat a Gyarmati-farm tulajdonosa.

 

A sokoldalú ID David gépek

Elsősorban oldalazásra, a lenyúló ágak, az ostorosodásra hajlamos fajták „felszoknyázására” használják a PVA alternáló síkfalmetsző gépet, amellyel 2,5 méteres vágásfelülettel, minden irányban lehet kontúrmetszést végezni.

 

sikfalmetsző
PVA alternáló síkfalmetsző

 

Hat méter magasban is

A bemutatott gép kiegészítésére, elsősorban az idősebb, már magasra nőtt meggyfák tetejezésére használják a PFS-V5 korongos síkfalmetszőt. – Kiemelném, hogy egy külön toldatot kértem hozzá, hogy 6 méter magasan is tudjunk vele tetejezni. Nagy előnye ennek a gépnek, hogy minden egyes fűrésztárcsát külön hidromotor hajt, 15-20 cm-ig garantáltan és gyorsan dolgozik. A korongok cserélhetőek, a sűrű fogazásút vékonyabb hajtások, gallyakhoz, a ritkábbat vastagabb ágaknál ajánljuk. Elsősorban tetejezésre használjuk ezt a gépet – foglalta össze a bemutató szervezője.

 

soraljművelő
CR-XL 80/60 damilos fűkasza

 

Gyomirtás vegyszermentesen

A soraljművelő gépeket a vegyszeres gyomirtás kiváltására vezették be. A CRXL soraljművelő előnye a nagy munkasebesség és a precíz fakerülés, kitérés. A kés 5-10 cm-re hatol be a talajba, ez vágja el a gyomokat a fasorban. Ha az elektrohidraulikusan vezérelt érzékelő pálca hozzáér a fatörzshöz, a kapafej azonnal kitér, majd visszaugrik, ha elhaladt mellette. Mint a damilos fűkasza A váz, az egyéb szerkezeti egységek, olajhűtő, olajtartály olyan, mint az előző gépen, csak a kaszafej más, amit damilosként és késsel is lehet kérni. A gépnek van egy fix része, amelyik 60/80 cm-es sávban a fasor alján nyír, és van egy 60 cm-es, amelyik elektrohidraulikusan kitér. Ezt a gépet elgyomosodott facsíkokra, füvesített soraljakra ajánljuk.

 

Porozó: hatékony a növényvédelemben

A biológiai növényvédelemben is alkalmazható kénpor kijuttatására mutattak be olyan porozógépet, amely elsősorban szőlőben, de mellette gyümölcsösben is hatékonyan alkalmazható: – Óriási a területteljesítménye, 10–15 ha/óra, és egy kis teljesítményű munkagép is elhúzza, amely rendelkezik TLT-kapcsolattal. A tartályába 300 kg kénpor fér, amely 30-45 ha területre lehet elegendő. A hatékonyságon kell dolgozni– Mivel használója, üzemeltetője, karbantartója vagyok ezeknek a gépeknek, mindenkinek meleg szívvel ajánlom őket. A világpiacon kell érvényesülniük a magyar gazdáknak is, ez pedig csak modern eszközökkel, hatékony technológiák mellett lehetséges; az ID David gépcsalád magyarországi importőre, a Grapello Kft. partner ebben – összegezte bemutatója célját Gyarmati Bálint.

 

Videónkat itt érheti el:

 

További információ: Grapello.hu