fbpx

Az idei fokhagyma is drága lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 08.

Az európai fokhagymapiacon még mindig érződik a tavalyi gyenge minőség hatása. Nagyon kevés a spanyol fokhagyma, de általában véve is az európai termék, így Dél-Amerikából érkeznek meglehetősen drága szállítmányok az EU piacára. A kilátások a betakarítás után sem jobbak, legalábbis a fogyasztók számára.

fokhagyma
Az argentin fokhagyma is friss áru (forrás: freshplaza.com)

Pár hónap non-stop hiány Európában

Normál esetben ilyenkor Kínához fordul Európa, de most a Szuezi-csatorna válsága miatt az innen induló hajóknak jellemzően meg kell kerülniük a Jóreménység fokát, ami lassú és drága szállítmányozást jelent.

„A friss fokhagyma behozatalát az elmúlt hetekben kezdtük meg Egyiptomból, idén is magasabb árakkal, mint az előző szezonban. Ez annak is köszönhető, hogy az ország belföldi piacán is magasabbak az árak az említett minőségi gondok miatt” – mondja Antonio Tuccillo, az olasz Agrimpex Farming munkatársa. Ő a török frissfokhagyma-kínálatot ígéretesnek látja, ehhez leghamarabb április végén juthatnak hozzá az európai fogyasztók. A száraz termés pedig június végén bukkan fel először az EU piacán.

Betakarítás után sem csökken az ár

„Nagyon hiányzik az európai piacról a spanyol termék, a kínai fokhagyma pedig néhány hete már nem érkezik. Emiatt Európa Argentínából, Chiléből és Peruból igyekszik beszerezni a szükséges mennyiséget. Ez tovább emelte az árakat” – magyaráz az olasz szakember. Mivel jelenleg nagyon kevés a száraz fokhagyma Spanyol- és Olaszországban, az árak hétről hétre emelkednek. Még rosszabb, hogy az idei spanyol fokhagymaterület 15 százalékkal kisebb a tavalyinál, ami az új termés esetén is magas árakat valószínűsít.

„Már csak a jó időjárásban bízunk, és abban, hogy az alacsonyabb termelési költségek nyereséges szezont eredményeznek a júniusi betakarítást követően. Egy komolyabb profitot hozó évre már nagy szükségünk lenne, hogy a termelők Európa-szerte kedvet kapjanak a fokhagymatermesztéshez, és ne Dél-Amerikához kelljen fordulnunk utánpótlásért” – összegez Antonio Tuccillo.

Spanyolországban megközelítőleg 25-28 ezer hektáron folyik fokhagymatermesztés, a jobb évjáratokban a 270 ezer tonnát is meghaladja a kibocsátás. Az elemzők 2025-re 300 ezer tonnát meghaladó termést várnak. A két legnagyobb fokhagymatermesztő régió Andalúzia és Castilla-La Mancha.

Ez a cikk is érdekelheti: Elszabadult a fokhagyma importja; lemondtunk a hazairól?