fbpx

Minden drágul fog, ami Kínából jön, a fokhagyma is

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 31.

Talán egy kicsivel kisebbek és romlékonyabbak az idei fokhagymafejek, ezzel együtt még mindig szerencsésnek mondhatjuk magunkat: még van hazai fokhagyma. Európa nagy része ezt nem mondhatja el magáról. Termelői szemszögből nézve kiváló piaci helyzet jön, ha maradt mit eladni.

fokhagyma
A kínai fokhagyma ritkán érkezik „egészben”, inkább pucolva, hűtve vagy szárítva (forrás: producereport.com)

Készüljünk!

Magyarországon a nagybani piacokon a másodosztályú hazai fokhagyma kilós ára 800-950 forint körül van, míg az elsőosztályúért 1700 forint körüli összeget kérnek a kereskedők. A bolti ár nem sokkal magasabb, 2000 forint. Talán egy kicsivel kisebbek és romlékonyabbak az idei fejek, ezzel együtt még mindig szerencsésnek mondhatjuk magunkat: még van hazai fokhagyma. Európa nagy része ezt nem mondhatja el magáról. Jobb, ha mi is felkészülünk egy átmenetileg nehezebb helyzetre. Termelői szemszögből viszont kiváló értékesítési pillanat jön.

Kevés, kicsi, rossz

A magas ár alapvető oka a kevesebb és gyengébb minőségű spanyol termés. Andalúziában az aszály miatt fele annyi fokhagyma termett, mint egy normál évjáratban, az ország egészére 35 százalékos terméscsökkenést valószínűsítenek az elemzők, ennek fele a kisebb termőterület számlájára írható. A fejek olyan aprók, hogy a szokásos 4 helyett 6 darabot kell a hálóba helyezni csomagoláskor.

A másik fontos termelőnél, Franciaországban gombás betegségek rontottak az áruminőségen, és az olasz kereskedők is azért küzdenek, hogy elfogadható minőségű fokhagymát találjanak az országban. Így a kínálati oldal meglehetősen gyenge, miközben a fogyasztói oldalon szabályos karácsonyi roham kezdődött a fokhagymáért.

A kínai nem jön

Normál esetben ilyenkor a kínai fokhagymára támaszkodik Európa, de ez elsősorban ipari célú, vagy szárított árut jelent, nem frisspiaci terméket. És most ez is nehezen jut el a megrendelőkhöz. Az Ázsiából származó importra ugyanis hatással van a Vörös-tenger hajózhatatlanná válása a húszi támadások miatt. A Costco és az Evergreen hajótársaságok még mindig nem tudják, vállalják-e a Szuezi-csatornán való átkelés kockázatát, vagy megkerülik inkább Afrikát. Az áruforgalmat mindkét lehetőség drágítja, de a kontinens megkerülése még egy hetet nyújt is a szállításon.

Várni január közepéig

A frissárupiac ezért már türelmetlenül várja az Argentínából és Chiléből érkező árut, de ez leghamarabb január közepén fut be Európába. „Dél-Amerikában jelenleg kedvező az éghajlat, ezért nagyon jó minőségű fokhagyma érkezésére számítunk, igaz, meglehetősen magas áron” – jegyzi meg egy olasz kereskedő.

Ezt követően ez egyiptomi fokhagymaexport vesz lendületet, ennek fő szezonja februártól május végéig tart (lásd részletesen itt: Az egyiptomi fokhagyma „elment a falig” az EU-ban). Ezután ismét a spanyol árué lesz a főszerep Európában. Kérdés, nem váltanak-e valami egészen másra a helyi termelők a sorozatos kudarc miatt. A jövőben Törökországra is érdemes lesz figyelni a fokhagymapiacon, fellendülőben van a termelésük.