fbpx

Az orosz búzakészlet még mindig magasabb a tavalyinál

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 05.

A februári exportcsúcsot márciusban lassulás követte az orosz búza kivitelében. Pillanatnyilag 1 százalékkal magasabbak a magántárolókban lapuló készletek a tavalyi mennyiségnél.

gabonaterminál
A fekete-tengeri Novorosszijszk felé törekszik az orosz búza, de csak komótosan hagyja el a kikötőt (forrás: static.producer.com)

A SovEcon jelentése szerint március 1-jén az Orosz Föderáció nagyobb gazdaságaiban 17,5 millió tonna búza maradt. Gyorsan apadtak a készletek februárban, de még mindig 1 százalékkal voltak magasabbak a tavalyinál. Ráadásul a márciusi adatok újabb exportlassulást mutatnak: az 4,5 millió tonnás búzakivitel 15,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Árpából viszont csaknem megduplázták a tavaly márciusi exportot (612 ezer tonna), ami felülmúlta a kukoricával elért számot is (574 ezer tonna).

Oroszország legfontosabb, déli exportrégiójában halmozódott fel a legtöbb a gabona a magánraktárakban. Itt az 5,6 millió tonnára becsült búzakészlet 12%-kal haladja meg a tavalyi értéket. A föderáció középső régiójából viszont már a kikötők felé vándorolt a búza, az itteni 4,8 millió tonnás készlet 12%-kal alacsonyabb a tavalyinál. A Volga környéki, 3,7 milliót tonnára becsült mennyiség 4%-kal több az előző évinél.

Az ukrán exportteljesítmény eddig az összes terményre vonatkoztatva 7 százalékkal gyengébb, mint tavaly volt, 35,4 millió tonna, amiből 19,1 millió tonna a kukorica, 14 millió tonna a búza és csaknem 2 millió tonna az árpa.