fbpx

Új vetőmag-csávázási termékek az erősebb növényállományért

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 augusztus 28.

A Corteva Agriscience által a saját, Pioneer® és Brevant™ vetőmagmárkáira kifejlesztett LumiGEN™ technológia egy prémium vetőmagokra alkalmazott csávázási technológia (SAT, Seed Applied Technology), amely integrált, holisztikus megközelítést kínál annak érdekében, hogy a gazdálkodók maximalizálják termésüket.

A termékcsalád magában foglalja a Lumisena és Lumiflex gombaölő csávázószereket, valamint a Lumiposa® rovarölő csávázószert.

Az innovatív precíziós technológiának több változata van, amelyek megóvják a nagy teljesítményű vetőmagtermékek genetikai állományát a rovar- és a gombakártevők ellen, és madárriasztóként is működnek. Továbbá segítenek a magvaknak a környezeti hatásokból adódó stressz, például az időjárási viszonyok változása és az aszály kezelésében is.

Az olajrepce-, a kukorica- és a napraforgó-állományokra elérhető LumiGEN technológiák csökkentik a termesztési kockázatokat, és elősegítik a növények kezdetektől való erőteljes fejlődését, támogatva a talaj és a növény közötti kapcsolatot az erősebb gyökérhálózat révén. A kezelt vetőmagok esetében javul a stressztűrés és gyorsabb az állománynövekedés, elősegítve a jövedelmezőbb hozamot.

Mivel a vetőmag-csávázási technológia magában foglalja a vetőmag közvetlen kezelését, nem pedig a szántóföldön történik az alkalmazás, így a technológia hozzájárulhat a mezőgazdaság ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, miközben a fogyasztók elvárásait is figyelembe veszi.

A Corteva Agriscience belső vetőmagmárkáinak vetőmagcsávázási technológiáiért felelős európai igazgatója, Nicolas Perraud elmondta: – A Corteva Agriscience elkötelezett amellett, hogy a gazdálkodók számára a megoldások széles eszköztárát kínálja a különféle kihívások kezelésére. A vetőmagcsávázás ezen etalonja elősegíti az európai mezőgazdasági termelők számára a termesztés kockázatainak kezelését a vetés és a növekedés korai szakaszai között. A LumiGEN technológiák biztosítják a növények számára a szükséges védelmet vetéskor, így segítik a termelőket a bőséges termés eléréséhez.

Nicolas Perraud hozzátette: – Reméljük, hogy a vetőmagjaink csávázásának új, innovatív szabványa elősegíti a gazdálkodók számára a hozam és a jövedelmezőség maximalizálását, és lehetővé teszi számukra, hogy jobban megfeleljenek a társadalmi igényeknek, és folyamatosan azt termesszék, ami számít – most és az elkövetkező generációk számára.

A Lumisena egy gombaölő csávázószer, amely forradalmi technológia alkalmazásával hat a napraforgó-peronoszpóra ellen. Szerbiában és Ukrajnában a 2020-as, míg Európában a 2021-es szezonra kerül bevezetésre.

A Lumiposa® egy rovarölő csávázószer, amely három évszak során bizonyított teljesítményt fejt ki, és az EU-ban, a téli olajrepcében szabvánnyá fog válni.

A Lumiflex a legújabb széles spektrumú gombaölő csávázószer, amelyet kukoricaállományokra alkalmaznak. Franciaországban nyilvántartásba vették, és a következő évben várhatóan elterjed EU-szerte és azon túl.