fbpx

Gabonanyomás keletről és az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 22.

Oroszországban rengeteg a búza, az ukránok pedig még mindig a 2021. évi kukoricájuktól szabadulnának. A magyar piacon a búza alul, a kukorica pedig felülértékelt – a helyi termésviszonyoknak megfelelően. A termelők nemigen engednek az árakból.

vasúti szállítás
Vasúton 88 ezer forintos áron érkezik a határra az ukrán kukorica (forrás: wallhere.com)

Keleti nyomás

Idén november elsején az Orosz Föderáció gabonakészletei 42,6 millió tonnát tettek ki, ami 31%-kal haladta meg 2021 azonos időpontját – közölte a Rosstat. A búzakészletek 28,9 millió tonnára rúgtak, csaknem 50 százalékkal több van belőle raktáron, mint tavaly ilyenkor volt – nem csoda, ha nagy az exportkényszer. Kukoricából – és különösen napraforgóból – viszont nagyon szűkösek a pillanatnyi készletek Oroszországban. November elsején a tengeriből 2,3 millió tonna volt raktáron (-44%), napraforgóból pedig csak 1 millió tonna, ez a tavalyi mennyiség mindössze 28 százaléka.

Ukrajna „dolga” lenne a régiót kukoricával és napraforgóval ellátni, de az idei kukorica fele még lábon áll, a napraforgóval is megkésve végeztek a kombájnok. A 2022/23-as gazdasági évben november 21-ig 16,2 millió tonna terményt exportáltak az ukránok az Agrárpolitikai Minisztérium szerint. A tavalyi év azonos időpontjához képest harmadával kevesebb árut tudtak útnak indítani. A legnagyobb mennyiségben kukorica hagyta el az ukrán kikötőket. A 8,5 millió tonnás kivitel 85 százalékkal több a megszokottnál, és jól jelzi, hogy még mindig van eladó, 2021-es ótermésük. Közben a búza kivitele vontatottabban halad: a kiszállított 6,3 millió tonna a fele sincs a megszokott mennyiségnek.

Gabonaárak

A terményárak a gabonafolyosóról szóló megállapodás további 120 napos meghosszabbításának hírére emelkedést mutattak a nemzetközi tőzsdéken. Ukrajna nyugati határára a kukorica most 222 dolláros tonnánkénti áron (88 ezer Ft) érkezik, és 261 dollárért (104 ezer Ft) rakják hajóra a Fekete-tengeren. A legjobb minőségű búza ára tonnánként 7 dollárt ugorva 277 dollárért (110 ezer Ft) kerül a fedélzetre.

Párizsban a búza a március-májusi szállítási időkre 2-3 százalékos erősödésben van, 324-322 eurót (132 ezer Ft) is megadnak tonnájáért, a decemberi tételek pedig kimagasló mértékben, 8-9 százalékkal drágultak, a 340 eurós (139 ezer Ft) árszintet kóstolgatják. A kukorica csak kisebb plusszal 308-310 euróra (126 ezer Ft) kapaszkodott. A hazai termelői árak alapján a kukoricát a párizsi árszintnél magasabbra értékeljük, a búzát viszont kevesebbre tesszük – a termésviszonyoknak megfelelően. A magyar árak másfél hónapja enyhén lefelé mozognak, próbálnak reagálni a keleti nyomásra, de az idei szűkös termés miatt nemigen van mozgásterük a termelőknek.

kukorica búza ára
Összezárnak a gabonaárak a gyenge kukoricatermés miatt (forrás: AKI PÁIR)