fbpx

A baracknak annyi, koncentráljunk az alma védelmére

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 14.

Sok helyen szinte 100 százalékos a virág- és terméskezdemények pusztulás a barackosokban. A károsodás esélyét egy-egy térségben ebben a cikkben latolgattuk. Most ideje az alma védelmére összpontosítani.

Ahol virágzó csonthéjasokat ért el a múlt heti fagy, ott nem lesz a termés pl. Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Volt, ahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a -9 – -10 Celsius-fokos éjszakákat – írja Zsigó György a magyarnovenyorvos.hu-n. Arra int, hogy a meggyben most lesz aktuális a virágfertőző monília ellen védekezni.

 

alma pirosbimbos allapot
Pirosbimós állapotig a kén a főszereplő a védekezésben (forrás: c.pxhere.com)

 

Indulnak a kórokozók

Közben a károsítók is megérkeztek. Óbudán a lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről a fehér, lisztes gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok) – írja a szakember. Pirosbimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők a védekezésben, akár dupla dózisban is. A szerválaszték bőséges. Újdonság a Flosul, mely folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. A varasodásra fogékony fajtákon már védekezni kellene ezen gomba támadása ellen is. A mostani esők elindíthatják a spórák kipattanását és megtapadásukat a nedves leveleken. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetünk a varasodás ellen.

 

Lassan berobbannak a levéltetvek is

Megjelentek az almalevél-pirosító levéltetvek is. A katicák hasznos segítőink az ellenük való védekezésben, emlékeztet Zsigó György. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában a következő készítményeket ajánlja: Kaiso Garden, Karate 2,5 WG és Zeon, Klartan 24 EW (melyet korábban Mavrik 24 EW-nek hívtak), Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG, Teppeki 50 WG. Gyérítésre alkalmas a Nanota EC, mely a permetlécsepp beszáradása után egy polimer hálóba kötözi a levéltetűt. A Vektafid A és a Vegarep EC olajat tartalmaznak, téli lemosásra engedélyezettek, de csökkenetett koncentrációban nyáron is használhatóak a levéltetvek ellen (is).

 

Összeállította: Gönczi Krisztina