fbpx

Reményvesztett hangulat a német agráriumban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 20.

Németország keleti területein még mindig az egykori tsz-ek utódszervezetei művelik a földek zömét, itt találhatók az ország legnagyobb üzemei. A múlt héten lezárult felmérés alapján ebben a körben is nagy az elégedetlenség.

 belvíz szántó
A németek úgy érzik, az időjárástól kezdve a politikusokig minden ellenük dolgozik (forrás: ndr.de/nachrichten)

Magukra hagyva

A kelet-német szövetkezetek körében végzett felmérés szerint a válaszadók 93 százaléka „teljesen”, illetve „inkább” elégedetlen az EU agrárpolitikájával, és 80 százalékuk az egész mezőgazdaságot veszélyben érzi. A frusztráció okát az elemzők abban látják, hogy a gazdálkodók nem tudnak egyszerre megfelelni a politikusok, a fogyasztók, a kereskedelmi partnerek és feldolgozóipar elvárásainak. A megkérdezettek 98 százaléka úgy érzi, ehhez semmilyen támogatást nem kap a szakpolitika részéről.

Semmi jóra nem számítanak

Elvégeztek egyfajta üzletihangulat-mérést is, amiből az derült ki, hogy a megkérdezettek egyharmada romló gazdasági helyzettel számol idén, mintegy 60 százalékuk stagnálást vár, és csak 6 százalékuk bízik a gazdasági növekedésben. A kelet-német szövetkezetek több mint 20 ezer embert foglalkoztatnak és 2,9 milliárd euró értéket termelnek meg, ezért nem mindegy, hogy bíznak-e a jövőben – jegyzi meg a felmérést leközlő agrarheute.com.

A magyar helyzetről itt írtunk: Agrárhangulat: Tartunk 2024-től, de a nehezén túlvagyunk.