fbpx

Akkora vámot vetnek ki az orosz gabonára, hogy belegebed

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 20.

Amint azt a múlt héten megírtuk, az EU Bizottság hajlandó korlátozni az orosz/fehérorosz gabona importját. Az intézkedés nem tiltja a behozatalt, viszont akkora vámot vet ki rá, hogy azzal mindenki kedvét elveszi a terményvásárlástól.

búza
Az orosz búzának nem lesz esélye az EU-ban (fotó: Horizont Média)

Útzárak, határblokádok

A lengyel gazdák napról napra szélesítik a határátkelők blokádját. Már nemcsak a teljes keleti határt ellenőrzik, de március 17-én a Lengyelországot és Németországot összekötő, kulcsfontosságú A2-es autópályán is megjelenten traktorjaikkal, és mindkét irányban lezárták a forgalmat. „A nyugati határ mindaddig zárva marad, amíg a keleti határt ténylegesen le nem zárják” – áll a tüntetés szervezőinek üzenetében.

Ukrajna eközben azt bizonygatja, hogy nem ő a hunyó, hanem Oroszország. 2024. január–februárban mindössze félmillió tonna terményt áramoltattak át Lengyelországon, és ebből csak 23 ezer tonna szója állt meg lengyel címzetteknél. A tranzitáru olyan kevés, hogy a lengyel kikötők havi szinten csak 100 ezer tonnát kezelnek belőle, ami a terminálok kapacitásának 10 százaléka. Inkább az infrastruktúra kihasználatlansága a baj, nem a gabonadömping – mutatnak rá az elemzők.

Maximális vámmal sújtva

A brüsszeli döntéshozók viszont kezdik belátni: komolyan kell venni a gazdákat, ha még a talajelőkészítés idején is az aszfalton masíroznak a traktorjaikkal. A választások közeledtével érzékenyebben reagálnak a problémáikra. A Financial Times szerint az EU Bizottsága a következő napokban várhatóan 95 euró/tonnás vámot vezet be az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonára. (Az orosz gabona exportára ebben a pillanatban 200 dollár tonnánként, azaz 184 euró. Áprilisra 4 dolláros erősödést mutatnak a kötések.)

A tarifa bevezetése az orosz búza árának bő 50 százalékos emelkedését hozza, ami az EU-n belül megszünteti a keresletet iránta. Ugyanígy 50 százalékos vámot vetnek ki az olajos magvakra és feldolgozási termékeikre is. Pontosabban a vámot a Kereskedelmi Világszervezet szabályai által megengedett maximális szinten fogják meghatározni – áll a hírekben.