fbpx

A tavalyinál magasabb repceárakkal indulhat az alku

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 13.

Sehonnan nem lehet majd olcsó repcét beszerezni az európai betakarítás után, még Ukrajnából sem. Pillanatnyilag minden várakozás szerint magasabb árszinttel indulhat az értékesítés, mint tavaly.

repce kézben
Úgy néz ki, lesz rajta nyereség (forrás: hillfarmoils.com)

4 millió tonna fölött az oroszok és ukránok

Márciusi jelentésükben az USDA szakértői 88,1 millió tonnára növelték a világ idén várható repcetermését, ezen belül az ukrán termést 4,4 millió tonnára, az oroszt 4,2 millió tonnára és az indiait 12,5 millió tonnára javították.

Oroszország 2024. augusztus 31-ig meghosszabbította a repce kiviteli tilalmát, hogy nyersanyagot biztosítsanak a helyi vállalkozásoknak, de az olyan posztszovjet államokra, mint Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Kirgizisztán nem vonatkozik a tilalom, továbbá Kínára sem.

Máshonnan sem lehet olcsón beszerezni

Európa elsősorban az ukrán repcére támaszkodik, augusztus-szeptemberben lényegében csak ez a külső beszerzési forrás áll rendelkezésére, ami az árak emelkedéséhez vezet. Erre az időszakra a párizsi tőzsdén 429-430 euró (169-170 ezer Ft/t) körül ingadozik az olajmag ára. A novemberi szállítású kanadai kanola pedig e pillanatban 170 ezer forintnak megfelelő kanadai dollárt ér. Kanada a tavalyi termésből eddig 3,2 millió tonna repcét exportált, az értékesítési szezont 7,55 millió tonnás kivitellel zárhatja az USDA szerint, tehát még van eladó készlete, szemben Ukrajnával, ahol már nincs.

Az ukrán gazdák abban bíznak, hogy április végéig náluk is elérheti a leszállított repcemag ára a 155-160 ezer forintnak megfelelő összeget, tehát az európai kereskedők számára ez a mag is meglehetősen drága lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar termelők is nyugodt szívvela tavalyi ár fölött 5-10 ezer forinttal kezdhetik az alkut a betakarítást követő hónapokra.

Kapcsolódó írásunk: Készüljön: március végén le kell kötni a repcét.