fbpx

Stabilizálódik a repce ára, már csak a jó termés kell

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 26.

Tartja magát a 460 eurós szint körül az új repce ára. A legszebb, hogy az ukránoktól sem lehet majd olcsón beszerezni.

repcevirág
Vajon, mit tudunk kihozni belőle? (fotó: Horizont Média)

Nem fognak alánk ígérni

Áprilisban 450 euróról indult az ukrajnai repce tonnánkénti ára, de e hét elején meredeken, 8-9 euróval emelkedett. Az elemzők szerint 460 euró körül stabilizálódhat az olajnövény értéke.

Mint azt legutóbb megírtuk, Párizsban 12 eurós emelkedéssel szintén erre a szintre drágult az olajmag, ami azt jelenti, hogy már itthon is biztosnak látszik a 170 ezres árszint, amit alátámaszt, hogy az ukrán repce sem talál el ide olcsóbban.

Erős kereslet várható

A tavalyi repcetermésből már alig maradt valami az ukrán raktárakban, ezért május-júniusban az exportja minimális lesz. „Az új termésből a kereskedők tájékoztatása szerint 300 ezer tonnát már eladtak július-augusztusi szállításra. Jelentős igény mutatkozik Németország részéről” – áll a jelentésben.

Az idei repcetermés a legrosszabb forgatókönyv szerint bő 3,5 millió tonna lesz Ukrajnában, míg az optimista becslés szerint 4,1 millió tonna. Az exportálható terméshányad az elemzői várakozások szerint csökkenni fog a tavalyi évhez képest, mivel az ország egyre több olajmagot dolgoz fel házon belül. Eközben az európai repcetermés is 8 százalékos csökkenést mutat. Ezekről itt írtunk.

Mindent egybevetve a repcetermelők kifejezett optimizmussal tekinthetnek az idei árakra. Reméljük, a mennyiségek is jönni fognak hozzá.