fbpx

Kína bőszen vásárolja az árpát, kukoricát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 26.

Az idei év első két hónapjában a Kínába érkező árpa mennyisége a háromszorosára nőtt tavalyhoz képest. Az ország gabona- és olajmagimportja az év egészében magas szinten marad a Reuters szerint.

árpa
Ausztrália van hozzá a legközelebb, de Kazahsztánból és Franciaországból is áramlik az árpa Kínába (forrás: beerco.com.au)

A legnagyobb piaci vásárló

Kína a világ legnagyobb szójavásárlója, a globálisan forgalomba kerülő mennyiség több mint 60%-a ide kerül (tavaly 99,4 millió tonna), főleg Brazíliából és az Egyesült Államokból. Néhány éve a világ elsőszámú búzaimportőre is lett az ország. Különösen a jó minőségű malmi búzát vásárolja Ausztráliából, Kanadából és az USA-ból, mivel a helyi kalászos minősége kenyérkészítésre jellemzően kevéssé alkalmas. Kína tavaly a második legnagyobb kukoricaimportőr is volt, ennek oka, hogy a helyi árak túl magasak voltak, így importból lehetett a takarmánygyártók kukoricaigényét elfogadható áron kielégíteni.

Jó start után erős folytatás

2024 első két hónapjában Kína 6,19 millió tonna kukoricát importált, ami 16%-os növekedés az előző évhez képest, a behozott árpa mennyisége pedig csaknem a háromszorosára, 2,71 millió tonnára nőtt, miután augusztusban eltörölte az ausztrál behozatalra vonatkozó büntetővámot. A kukorica esetében a brazil termés és a kialakuló piaci árak fognak sokat számítani. Az elemzők azonban arra számítanak, hogy Kína kereskedelmi aktivitása áprilistól tovább élénkül, és az ország a csökkenő árak ellenére nagyjából annyit fog költeni a termények beszerzésére, mint tavaly, azaz 234 milliárd dollár körüli összeget.