fbpx

Furcsa időjárás a briteknél, a vetések eddig még bírták

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 30.

Hónapról hónapra egyik extrémitásból a másikba esik az angliai időjárás, de a fontos fejlődési fázisokban eddig még kedvezett az őszi vetéseknek. A tavasziak már rosszabbul vették az akadályt. Az utolsó hetek időjárása még módosíthat a terméskilátásokon.

búzakalász
Biztató táblák, csak az utolsó heteket is megússzák a növények! (fotó: Horizont Média)

Furcsa első félév

Angliában is működik már nemzeti aszálycsoport. 2019 óta ugyanis ez az óceáni légtömegekkel körülvett ország is száraz legelőkkel, csökkenő gabonaterméssel szembesül. Idén az elmúlt 30 év legszárazabb februárját jegyezték fel Nagy-Britanniában, majd ezt követte az elmúlt 40 év legcsapadékosabb márciusa, ezután két átlagos hónap jött, a június pedig a valaha mért legmelegebb lesz. A tározók május végén még 80 százalékos töltöttségi szinten voltak.

Júniusban még jó az összkép

A búzaállományok kiváló állapotban fordultak rá a nyárra: a vetések 85 százalékát sorolták a jó/kiváló kategóriába, árpából pedig a 88 százalékuk tartozott ide. A tavaszi vetések gyengébbek voltak, az árpatáblák 77 százaléka volt jónak mondható.

Június 20-án a szakemberek szerint még mindig rendben volt az állományok túlnyomó többsége, csak a rosszabb talajadottságú területeken láttak állapotromlást, főként ott, ahol a hónap közepén nem kaptak esőt az állományok. A jó/kiváló búzatáblák aránya 76 százalékra csökkent. A hamarabb lekerülő árpában csak kisebb romlást láttak (85% jó). Egyértelműen rosszabbak lettek viszont a kilátások a tavaszi árpát illetően, ebből már csak a vetések 53 százaléka volt jó/kiváló állapotú.

Minden jó, ha a vége jó

Az érés fázisának utolsó heteiben még mindig történhetnek kellemetlen időjárási helyzetek, amelyek megtizedelik a várt eredményt. Nem tudjuk például, hogy a júniusi viharok hogyan érintették a szigetországot, illetve az utolsó hetek hőhulláma (várhatóan 40 fokos maximummal) mennyire akasztja meg a szemfejlődést.

Ha már nyár és Anglia, ez a cikk is érdekelheti: Kedvet kaptak a kempingépítéshez a brit farmerek.