fbpx

KSH: messze vagyunk az egyszámjegyű inflációtól

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 11.

Tavaly ilyenkor már vágtattak az árak, de ehhez a szinthez képest is tovább tudott drágulni az élet Magyarországon. A magas viszonyítási alap ellenére messze járunk az egyszámjegyű inflációtól.

Lassul, de nem eléggé

2023. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Tavaly ilyenkor már nagyon hasonló mértékű áremelkedést mért a KSH: 15,6%-osat. Akkor azonban a bő 30%-os élelmiszerinfláció húzta felfelé a mutatót, most pedig a háztartási energia közel 35%-os drágulása. Hangsúlyozzuk, hogy a most mért, csaknem 20%-os élelmiszerinfláció a tavalyi 31%-ost haladja meg, arra „épül rá”. Összeségében már 57%-kal járunk a 2021. évi élelmiszerárszint felett.

infláció
Forrás: KSH

A KSH mérése szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7%-kal nőttek, ami rosszabb adat a júliusinál (0,3%). Az élelmiszerek terén azonban erőteljesebb a fékeződés: a júliusi 0,9% után augusztusban csak 0,3%-os drágulást mért a KSH. Kiugró azonban a cukor havi szintű 54,6%-os áremelkedése. A legnagyobb mértékű áresést a liszt (-11,5%), a tojás (-9,5%) és a sertéshús (-7,3%,) mutatta. Egyes idényzöldségek és a vaj is valamivel olcsóbbá váltak.

cukor
Ha így folytatódik, karcsú nemzet leszünk… (forrás: hazipatika.com)

Éves összevetésben is a cukor áremelkedése a legszembetűnőbb (+68%), de a péksütemények, párizsik, kolbászok is cc. 20%-os áremelkedésen mentek át. A szeszes italokért ma 16,4%-kal fizetünk többet, mint egy évvel ezelőtt. Az állateledelek áremelkedése messze meghaladja az élelmiszerekét, közel 35%-os.

A háztartási energián belül a vezetékes gáz éves alapon 47%-kal lett drágább, az elektromos energia és a palackos gáz 25-25%-kal. Az üzemanyagokért 31%-kal fizetünk most többet a kutakon, és hasonló mértékben drágultak a mosó- és tisztítószerek is.

Európán belül

Az eurózónában a júliusi 5,3%-os infláció után augusztusra 5,1%-ot vártak az elemzők, de az maradt az előző havi szinten. Az élelmiszerek és szeszes italok drágulása 9,8%-os, ami jobb a várt 10,8%-nál. Az eurózónában az infláció tavaly októberben 11,5%-kal érte el a csúcsot. A teljes EU-ra nézve még csak a júliusi adatokat ismerjük. Ekkor hazánk még mindig messze kiugró inflációs értéket mutatott:

infláció EU
Forrás: Eurostat