fbpx

Mostohanövény lesz az orosz búza a tömött raktárak miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 10.

Lassú exportra panaszkodnak az orosz kereskedők, és igazuk is van: a kisebb tavalyi termés ellenére újabb rekordot döntött a januári búzakészlet nagysága az országban. A túltelített belpiac erősen rontja a gazdák termelési kedvét.

búzaszemek
Amikor nem ürül a raktár, másképp áll a növényhez a gazdálkodó is (forrás: russiabusinesstoday.com)

Megint egy újabb készletrekord

A SovEcon jelentése szerint az orosz búzakészletek (üzemeken belül és kívül) január 1-jén elérték a 36,5 millió tonnát, ami 1%-os növekedést jelent a tavalyi szinthez képest. Ezzel egy újabb rekordot állított fel az ország annak ellenére, hogy 2023-ban 10 százalékkal kisebb termést aratott, mint 2022-ben. Magyarán évről évre egyre nagyobb gondot jelent az eladatlan kenyérgabona-készlet.

A SovEcon becslése szerint novembertől január végéig Oroszország 10,4 millió tonna búzát exportált, szemben az egy évvel korábbi 12,3 millió tonnával. A havi bő 3 millió tonnás kivitel nagyon soványka ahhoz képest, hogy legalább 4 millió tonnát kellene minden hónapban teljesíteniük az exportőröknek. Az okot abban látják, hogy a kormányzat árszabályozással akarja feljebb tornászni a búzaeladásból származó bevételeket.

A túltelített belpiacra mostoha növényápolás a válasz

Mindez oda vezet, hogy a belpiacon nagyon sok a búza és alacsony az ár. A termelés jövedelmezősége esik, így az elvetett állományok nagyon szerény ápolásban fognak részesülni. Ezért az elemzők már korábban is arra intettek, hogy idén a tavalyinál is kevesebb lesz az orosz termés, mindenképpen 90 millió tonna alá várják.

CÍMKÉK