fbpx

A növényvédelemnek is meg kell felelnie az élelmiszerláncok elvárásainak

Írta: MezőHír-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 17.

MALAGROW NEXT25 – a jövő növényvédelme

Az alternatív növényvédelem meghonosítása a hazai termesztésben edukációt, szakmai nyitottságot és innovatív szemléletet igényel a termelőktől és a piaci szereplőktől. A Malagrow ennek megvalósításáért indította el NEXT25 programját, amelynek részleteiről és alternatív növényvédelmi megoldásairól az idén 25 éves cég februárban tartott sajtótájékoztatót.

Az élelmiszer-előállítás válságálló tevékenység, eddig legalábbis az volt, a jelenlegi gazdasági, gazdaságpolitikai hatások, korlátozások azonban labilisabbá tették nemcsak a növénytermesztést, állattenyésztést, de az élelmiszeripart is. Jelenleg a mezőgazdaság jövedelmezőségét az inputvásárlás és terményértékesítés ideje sokkal inkább befolyásolja, mint maga a termelés és a szakértelem. Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy napjainkra a költségcsökkentő – jó esetben költségracionalizáló – gondolkodás jellemző a termelők körében, melynek hatására a jelenleginél jóval extenzívebb termelési modell terjed. Az inputanyag-csökkentés azonban hosszú távon az egész ágazatot veszélybe sodorhatja, ha az nem tudatosan, működő technológiák mentén zajlik.

Ebben tud segítséget nyújtani a Malagrow; álláspontjuk szerint ezeket a körülményeket többé-kevésbé megfelelően lehet kezelni olyan technológiai elemek bevezetésével, hazai adaptációjával, melyeket más országokban már sikerrel alkalmaznak az adott probléma megoldására. Napjainkra egyre inkább előtérbe kerül a kevés növényvédőszer-maradványt tartalmazó termény iránti vásárlói igény erősödése. Természetes, hogy a fogyasztók egészséges, vegyszermentes terméket kívánnak vásárolni, és a kereskedelmi láncok is ezt preferálják és követelik meg.

„Ráadásul az is tévhit, hogy a megfelelő mennyiségű élelmiszert csak a hagyományos, intenzív növényvédelmi technológiák alkalmazásával lehet gazdaságosan előállítani” – hangsúlyozta a sajtó képviselőinek dr. Takács József.

Dr. Takács József, Malatinszki György és Pálinkó Zsolt a sajtótájékoztatón

A Malagrow szakmai vezetője szerint létezik egy köztes út. A biotermesztés elterjedése kézenfekvőnek tűnne ugyan, viszont ezzel a modellel jelentős volumen előállítása nem lehetséges, ezért ez nem jelent teljes körű megoldást. A hagyományos növényvédő szerek kiváltására hivatott alternatív növényvédőszer-minősítésű termékek hatékonyságával kapcsolatban viszont még mindig kétségek érezhetőek a szakma részéről, hiszen a növényvédős gondolkodás hatóanyag-alapú. A közelmúlt gyakorlati tapasztalatai, többek között a Malagrow kutatásai és kísérletei azonban szintén azt igazolják, hogy sikeresek ezek a készítmények is. A most bemutatott NEXT25 komplex technológia nem mellőzi a konvencionális növénytermesztési elemeket, a növényvédő szereket sem, a technológia alapja továbbra is az, viszont a szermaradékok teljes és biztos kizárása érdekében a technológia új alternatív készítményekkel egészül ki, amelyek nem feltétlenül biológiai megoldások, de vegyszermentes megoldást kínálnak, úgy, hogy hatékonyságuk a kemikáliákhoz hasonló. A terméshozamok mellett így a termelők értékesítési esélyei is biztosítottak. Lényegében olyan növényvédelmi szemléletről és termékfelhasználásról van szó, mely egyesíti a hagyományos és alternatív növényvédelmi elemeket, így téve lehetővé az egészséges, jó minőségű termést gazdaságosan biztosító termesztést. A Malagrow M-PROTECT portfóliója azzal a céllal született, hogy egy felelősségteljes, de hatékony növényvédelmi jövőképet adjon a termesztés számára.

Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője az alternatív növényvédelem meghonosítását, a szemlélet terjedését várja a hazai termesztésben a bemutatott technológiától, és azt ígérte, hogy hasonlóan az élettani folyamatok szabályozásának meghonosításához, ezen a területen is úttörő szerepet kívánnak vállalni.

SZERZŐ: SÁNDOR ILDIKÓ