fbpx

Az út a digitalizáció területére vezet

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 28.

Szemléletváltást követel a magyar gazdáktól a Közös Agrárpolitika (KAP) új ciklusa is, mely kiemelten kezeli – a fenntarthatóság, az ökogazdálkodás mellett – a technikai fejlesztéseket, a mezőgazdaság digitalizációját. A gazdák digitális kompetenciájukat fejleszthetik az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomaggal.

Ezzel biztosított – a napjainkban már nélkülözhetetlen – digitális hozzáférés lehetősége minden magyar embereknek.

 

Informatika

A pandémia rámutatott arra, a megfelelő informatikai háttér mindenki életét megkönnyíti (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nem kerülhetjük el, hogy a digitális térbe lépjünk, ha haladni akarunk

A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban rámutatott: a megfelelő informatikai háttér mindenki életét megkönnyíti. Vannak azonban olyan területek, ahol már elkerülhetetlen az elektronikus felület használata. Pályázatok, kérelmek, visszaigénylések – számtalan tárgykör van, ahol a mezőgazdasági termelő digitális ügyintézésre kötelezett.

A pályázati felhívások például a kormány e témával foglalkozó tematikus oldalán érhetők el.

Maguk a támogatási kérelmek általában a MÁK elektronikus felületén nyújthatók be.

A traktorok már nem csupán erőgépek, melyek csak az ekét vontatják, és arra mennek, amerre a kormány mögött ülő irányítja. Okos járművek, rendszerekkel felszerelve, melyek adatokat rögzítenek, elemeznek, továbbítanak, és javaslatot tesznek a termelőnek.

Az élelmiszeriparban, a mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások irodai részlegeinél is növekedett a home-office aránya.

 

Munkamenet

A nyílt forráskódú szoftverek hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a digitális készségeket. (Forrás: Pixabay, szerkesztette: Barna Ferenc)

 

Ingyenes csomag helyettesíti a fizetős rendszereket

A digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága – számítógép működését biztosító – struktúrákat és irodai programokat.

Az alapcsomag lehetővé teszi: a számítógépes munkavégzést; a tanulást; a hivatali ügyek elektronikus intézését. Az ingyenes programok a használóknak jelentős összeget takaríthatnak meg.

A nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességének napirenden tartásához is hozzájárul.

Aki még nem kezdte el e téren fejleszteni kompetenciáját, most itt a lehetőség, hogy ingyenesen beszerezze a szükséges szoftvereket. Amennyiben valaki nem jogtiszta programokat alkalmazott, az most lecserélheti „free” alkalmazásokra, kiváltva a tört verziókat (melyek alkalmazása jogsértők). A hackelt változatok biztonsági kockázatokat is hordoznak, ugyanis esetenként tartalmazhatnak kémprogramokat.

 

Munka PC-n

Az alapcsomag lehetővé teszi a számítógépes munkavégzést és a hivatali ügyek elektronikus intézését (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Digital Success szoftvercsomag a következő szoftverösszetevőket tartalmazza:

 • Linux Mint 20 Ulyana OS – operációs rendszer;
 • Thunderbird – E-mail kliens;
 • Firefox – webböngésző;
 • zene- és médialejátszók;
 • LibreOffice irodai programcsomag:
  • Writer dokumentumszerkesztő;
  • Calc táblázatkezelő);
  • Impress prezentációs szerkesztő;
 • naptár program;
 • jegyzetszerkesztő.

 

A telepítés és működtetéshez ajánlott rendszerkövetelmény:

 • 1 GB RAM (2 GB ajánlott a kényelmes és gyors használat érdekében);
 • 15 GB lemezterület (20 GB ajánlott);
 • 1024 × 768 felbontású képernyő;
 • integrált vagy moduláris grafikus kártya 1 GB RAM memóriával (2 GB memória ajánlott).

 

Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

A digitális jólét szoftver alapcsomag bárki számára elérhető és letölthető.

Forrás: Digitális Jólét Program