fbpx

Jász-Nagykun-Szolnok megye csak erősödött a válságban

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 15.

Az ipari teljesítőképessége meghatározza egy-egy régió, vagy ország életszínvonalát, igaz ez az alföldi térségekre is. Itt is szükség van a nagy hozzáadott értéket sok munkáskézzel megteremtő gyártásra, és ebbe beleértendő az élelmiszeripar is. A novekedes.hu térképre vitte a járvány nyertes és vesztes megyéit.

 

Bunge gyára
Itt készül a Vénusz étolaj: Bunge Zrt., Martfű (forrás: martfu.hu)

 

Autó nem, gyógyszer és élelmiszer igen

Azok az ágazatok szerencsésnek mondhatják magukat, ahol az otthoni munkavégzéssel és az online meetingekkel át lehetett hidalni a problémákat, velük szemben azonban az ipar komolyabb károkat szenvedett el. Van olyan szegmens, ahol több ezer munkavállalót foglalkoztató gyárak álltak le hetekre, hónapokra. Hazánkban, Komárom-Esztergom megye ipara szenvedte el a legnagyobb esést, 12,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Ennek oka valószínűleg az, hogy a megye iparában nagyon domináns az autó- és autóalkatrész-gyártás, gépgyártás, amit erősen érintett a Covid-válság.

A legjobban Jász-Nagykun-Szolnok megye ipara jött ki itthon a járványból, nemhogy csökkenést, hanem 15,5 százalékos növekedést sikerült elkönyvelniük. A megye iparában az egyik legfontosabb szereplő a Jász-Plasztik Kft. vegyipari, autóipari és akkumulátorgyártó cég, illetve a szolnoki Béres gyártóüzem. Előbbi az elmúlt években több, milliárdos értékű beruházást hajtott végre, és a megye egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. A Béres is épp tavaly jelentett be egy új beruházást, és a járvány alatt mind a gyógyszerek, mind a vitaminok és étrendkiegészítők piaca felpörgött. Emellett nagyon jelentős a megyében az élelmiszerfeldolgozó ipar, amelyik szintén jól szerepelt tavaly.

Hogy néhány példát is hozzátegyünk: olyan óriások találhatók a megyében, mint a növényolajgyártásban jeleskedő Bunge Zrt., a Tisza-TK izocukorgyára, a Parmalat tejeket gyártó Kuntej Zrt., a Heineken martfűi gyára, a szolnoki Kaiser Food Kft., de jelentős szereplő a fagyasztott zöldségeket gyártó Agrosprint Kft., vagy a mézek kiszerelésével és forgalmazásával foglalkozó Apimel-R Kft. is. (Lásd a Covid-válság egyik hatását taglaló cikkünket: Az infláció hétszeresével drágult az étolaj a járványban.)

 

ipari termelés ábra

 

Borsod a legoptimistább

A járvány az új vállalkozások alapítását is befolyásolta. Ezen a téren Budapest járt a legrosszabbul. A fővárosban erősen visszaesett a vállalkozói kedv: 13 százalékkal kevesebb volt az újonnan alakult gazdasági szervezetek száma, mint 2019-ben. A mérleg ellentétes oldalán Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt. A borsodiakat nem riasztotta el a cégalapítástól a járvány, hiszen 5,3 százalékkal több új vállalkozás alakult, mint egy évvel korábban. Ebben biztosan közrejátszottak a különböző vidékfejlesztési támogatások – jegyzi meg a portál.

 

gazdasági szervezetek alakulása ábra

 

Összeállította: Gönczi Krisztina