fbpx

Hajdina: csak most kezd igazán trendivé válni

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 05.

Sokan nem kedvelik ezt a mézelő, másodvetésre ajánlott növényt, mert ha elpereg, gyomosít. Mások megtanulták beilleszteni a vetésforgóba, megint mások vetőmagnak szaporítják. Étkezési célra nemigen foglalkozunk vele, pedig érdemes lenne. A globális trendek alapján a hajdina épp olyan karrier előtt áll, mint a zab.

hajdina
Ideje, hogy megint ennivalóként tekintsünk rá (forrás: biomenu.hu)

Belesimul a gluténmentes trendbe

Az amerikai Ardent Mills kutatása szerint a fogyasztók 97%-a ismeri a zabot, 94%-uk a csicseriborsót, 84%-uk pedig azt állítja, hogy ismeri a kinoát. Utóbbi a disznóparéjfélék közé tartozó, gluténmentes gabona, de hazánkban jóval kevésbé ismert, mint a pohánka, azaz hajdina. Az amerikai kutatás szerint a hajdina csak most kezd igazán népszerű termékké válni a fogyasztók körében.

A Whole Foods Market a 2024-es év 10 legjelentősebb étkezési trendjének egyikeként emlegeti a hajdinát. Gabonája sok gluténmentes fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmaz, készíthető belőle liszt, tészta, keksz, de növényi alapú tejpótló is.

A pohánka magja valóban gazdag B1-, B2-, C-, és E-vitaminban és fehérjékben, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja. Hazánkban leginkább úgy használjuk, mint az árpát, azaz a gerslit: tölteléket lazítunk vele, vagy levésbetétként gazdagítjuk vele az ételt. És ki ne ismerné a hajdinakását? Főzés után édesen és sósan is fűszerezhető a puha mag.

Mindent tud, amit a zab, sőt!

Az írországi ResearchandMarkets.com előrejelzése szerint a zab globális piaca 2022 és 2028 között közel 13%-os éves növekedési rátát mutat. A reggeli gabonapelyhek, sütik és rágcsák sokféle gabonából készülhetnek, a fogyasztók azonban a zabnak több vitamint és ásványi anyagot tulajdonítanak, és kevésbé tartják hizlalónak, mint a búzát vagy kukoricát. A gluténmentessége is egyre vonzóbb tulajdonsága. Ugyanezekkel a paraméterekkel a hajdani is rendelkezik, sőt! A zabnál kevesebb a zsír- és a szénhidráttartalma, így mintegy 12 százalékkal kevesebb energiát tartalmaz hasonló ásványianyag- és vitamintartalom mellett.

Hazánkban is több kereskedő, integrátor keres pohánka vetésére vállalkozó termelőket (pl. Alisca-Mag Kft., Hungaro-Farm Kft, Lajtamag Kft., Pannon-Mag-Agrár Kft.). Kövesse figyelemmel, akadnak-e olyan piaci szereplők, akik már étkezési célra is keresik. Ajánljuk még a témában korábbi szakcikkünket a másodvetésre és étkezési célra vetett pohánkáról: Pohánka: pár trükk, és másodvetésben is „kukoricás” hasznot hoz.