fbpx

Vége a gabonakiviteli korlátnak, kérdés, tudunk-e élni vele

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 21.

A gabona-exportbejelentési kötelezettség eltörléséről döntött a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Most már csak az a kérdés, tudunk-e élni vele.

tehervonat
Szívesen adnánk már a gabonát… (forrás: Rail Cargo Hungária)

Szabad az export!

A kivitel adminisztratív korlátozását tavaly március 5-én vezette be a kormány, eredetileg május 15-éig tervezték fenntartani, majd meghosszabbították. Az akkori indoklás szerint a gabonaexport felügyeletére a hazai élelmiszer- és takarmányellátás zavartalan biztosítása érdekében volt szükség.

A miniszter kifejtette, a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott, hiszen a 2022 augusztusától fokozott ütemben beindult és azóta is dinamikusan növekszik az ukrán export, melynek nyomán a világpiac elszívó hatása megszűnt, sőt jelentősen csökkent az összes kelet-európai tagállam gabonája iránti a kereslet. A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonságára – emelte ki.

Nagy István szerint a bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen ezáltal folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről. Ez megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban, hiszen az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, a kukoricából és a búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre került sor 2022-ben.

Mennyiért vinnék a magyar gabonát?

A búza hazai termelői ára 110 ezer forint alá csökkent, a kukoricáé 100 ezer forint alá. Utóbbi toxinossága külön gondot okoz, hiszen ezt növendék vagy húshasznú állatoknak sem szívesen adják, mivel azoknál is immun- és emésztőrendszeri, ezáltal takarmány-hasznosítási, növekedési zavarokat okoz.

A párizsi tőzsdén most 278,5 eurót (110 ezer Ft) adnak egy tonna márciusi kukoricáért. Az áresés lassulni látszik. A magyar kukoricát 88-93 ezer forint közötti áron lehetne gond nélkül értékesíteni, amennyiben jó minőségű. Sajnos nem ez a helyzet, így talán fele ennyit sem ér.

A márciusi szállítású búza a párizsi tőzsdén 285 euró (112,5 ezer Ft), és csökken. A hazai termény 90-95 ezer forint körüli áron lehet vonzó az uniós piacon, főként, ha valami extrát is tud (lásd fehérje-, sikértartalom), nem túl nagy őrlési veszteség mellett.

Mindeközben az ukrán határon 205 dollárért vehető át a kukorica (75 ezer Ft/t) és 212 dollárért a búza (77,5 ezer Ft/t), mindkettő megfelelő minőségben.

Az új búza árát most 270,25 euróra (107 ezer Ft), az új kukoricáét pedig 263,75 euróra (104 ezer Ft) árazza be a párizsi tőzsde. A szállítási költségek miatt ebből az árszintből még engednie kellene a magyar termelőnek.

Januári elemző cikkünk nem is lehetne aktuálisabb: Tárolási csapdában, avagy szezonkezdés gabonaeladás nélkül.