fbpx

Íme, a Quintessence pálinkaverseny nagydíjasai!

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 26.

Kettős Sáppusztai győzelem a XIV. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, amelynek idén először jótékonysági célja is volt.

legjobb pálinka
Az idei legjobb pálinka (forrás: Quintessence)

A pálinka hazai „Oscarjának” is nevezett ünnepélyes díjkiosztó gálán adták át a győzteseknek járó elismeréseket a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén. A versenyre 1839 minta érkezett Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Szerbiából. A versenyen kettős győzelmet aratott a Sáppusztai Pálinkafőzde, amely a verseny abszolút győztese lett, ráadásul a legjobb pálinka címet is elhódították a 2023-as 42% V/V Sárga Vilmoskörte pálinkájukkal. Az eseményt harmadik alkalommal tartották Debrecenben. Idén először jótékonysági akció is társult az eseményhez. A szervezők ugyanis minden egyes nevezett tételből 100 forinttal és adományokból támogatják egy leukémiás fiú kezelését.

A verseny nagydíjasai:

  • 2024 legjobb kereskedelmi főzdéje: Sáppusztai Pálinkafőzde
  • 2024 legjobb pálinkája: Sáppusztai Pálinkafőzde – Vilmoskörte (2023) 42% V/V
  • 2024 legjobb magán és bérfőzetett párlata: Szőke Bálint – Cacanska Lepotica szilva (2023) 42% V/V
  • 2024 legjobb bérfőzdéje: Mámor Pálinkaház (Felsőzsolca)
  • 2024 legjobb bérfőzetője és főzdemestere: Guba Krisztián és Nyilasi Béla
  • 2024 legjobb magánfőzője: Dr. Kósa Lajos
  • 2024 legjobb női magánfőzője: Tóthné Varga Erzsébet
  • 2024 legjobb csapata: Pannónia Pálinkakultúra Egyesület (Pintér Gergely, Szász Gábor, Tóth István)
  • 2024 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja: Kaizer Gábor
  • 2024 legjobb ongai pálinkája/párlata: Vingendorf Lilla – szilva

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 30 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 50 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből. 213 nevezőtől, 132 településről érkeztek a verseny tételek, 30 fős nemzetközi bírálócsapat értékelte a mintákat január 25‒27-én, Ongán. Az idén először került meghirdetésre a csapatverseny, ahova 9 tétellel nevezhettek 3-3 fős csapatok.

Fontos kiemelni azt a pozitív tendenciát, hogy a hagyományos gyümölcsökből készült pálinkák és párlatok száma ugrásszerűen megnőtt. Nagyságrendileg 260 szőlő, 240 szilva, 200 alma, 140 meggy, 110 kajszibarack, 90 törköly, 90 vegyes, 80 Vilmoskörte, 60 körte vagy 60 cseresznye került az értékelő zsűri elé, benne számos új, nagyreményű fajtával.

A magán- és a bérfőzetők versenye soha nem volt ilyen erős, mint most. Egészen kivételes színvonalú tételekkel is találkozott a szakma. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny honlapja itt érhető el: http://quintessence-palinka.hu.

Érdekelheti ez a cikkünk is, ami a pálinkacefre-maradék mezőgazdasági hasznosításáról szól komposztálással.