fbpx

AKG, ÖKO: még egy kis idő a földhasználat rendezésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 20.

Megjelent az EMVA Irányító Hatóság közleménye az AKG és ÖKO pályázatok 2023. évre vonatkozó visszavonási kérelmeinek új határidejéről. A lejáró földbérleti szerződéseket még szankciómentesen meg lehet hosszabbítani, vagy a támogatásból visszavonni.

szántó
Még van esély rendezni a földhasználati viszonyokat (fotó: Horizont Média)

Március 31-ig jelezni kell

A közlemény szerint március 31.-ig adnak még időt az agrár-környezetgazdálkodási vagy ökológiai gazdálkodási támogatásban részesülőknek a földhasználati viszonyok szankciómentes rendezésére. (Korábban január 15. volt a határidő.) Így, ha a kötelezettségvállalási időszak közben, 2022. december 31. után lejár a támogatásba vont területre vonatkozó földhasználati szerződés, és azt a gazdálkodó nem tudja meghosszabbítani, akkor március végéig lehetősége van arra, hogy ezen területeket szankció nélküli visszavonja a támogatásból.

A visszavont területek támogatási jogosultsága megszűnik, azonban az adott területre addig kifizetett (vagy kifizetésre kerülő) támogatás nem minősül jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak, így vissza sem kell fizetni. Figyelem, ha a visszavonási kérelmet a helyszíni ellenőrzésről történő értesítés napján, vagy a helyszíni ellenőrzés első napján nyújtják be, akkor az már csak a következő évre fogadható el! Futó évre az érintett terület kizárásra kerül, és a korábban kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

A lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot (pl. haszonbérleti szerződést, megbízási szerződést, földhasználati lap másolatát) a Kincstár megkeresésére szükséges benyújtani. Az adott terület használatának tényét igazoló, jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány nem fogadható el a visszavonás feltételeként!

KET-részlet

A szankciómentes visszavonást kizárólag a lejáró földhasználattal érintett földterületre (adott helyrajzi számú ingatlan) lehet kezdeményezni. Amennyiben a lejáró földhasználattal érintett terület nem a KET teljes területét érinti, úgy a KET egy részének visszavonása esetén el kell végezni a KET vonatkozásában visszamaradt terület felmérését, és a kérelem részeként, elektronikus úton kell benyújtani.

A teljes közlemény  ezen a linken érhető el:

Forrás: nak.hu.