fbpx

Talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadás a Keleti Agrár ügyfeleinek

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 07.

Műtrágya: számoljon velünk!

Csúcsfajtákra és profi növényvédelemre fordítani a pénzt úgy, hogy a műtrágyázásra nem figyelünk oda, olyan, mintha a méregdrága 500 lóerős sportkocsiba mosóbenzint tankolnánk. Talán elmegy vele, de az igazi teljesítményét nem tudja megmutatni. Sajnos a műtrágyázást sok gazda különösebb tervezés nélkül végzi, pedig így a drága hibridek és növényvédőszerek sem térülnek meg. Szerencsére a talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadással sokat lehet javítani az eredményeken, hiszen így csak azt vesszük meg, ami tényleg hasznosul.

 

A talajmintavétel az első lépés a hatékony műtrágyázáshoz

 

Ma már a legkisebb gazda is megveszi a drága csúcs hibrideket és növényvédelemre is komoly összegeket költ. Vagyis vesz magának drága technológiát, ami nem biztos, hogy megfelel az adott gazdaság műszaki és szakmai színvonalának és ökológiai adottságainak. Ezt a magas terméspotenciállal rendelkező igényes hibridet azonban nem mindenki szolgálja ki megfelelő szinten tápanyaggal. De a csodát azért várjuk.

 

Vaktában lövöldöznek

Tőlünk nyugatabbra a gazdálkodóknak teljesen természetes, hogy megrendelik a talajmintavételt és labor vizsgálatokat, a vizsgálati eredményekre alapozott szaktanácsokat. Kifizetik és betartják az abban leírtakat. Mi sokkal gazdagabbak vagyunk. Megrendeljük, kifizetjük, és eszünkben sincs használni, mert mi „úgy szoktuk”. Kb. kidobjuk, vagy jó mélyre eltesszük. Aztán szórunk nitrogént (azt sem mindig elegendőt és szakszerűen) és egy kevés komplexet – valami olcsót, ha lehet. Azt sem biztos, hogy minden évben, csak ha telik rá.

Egy szép traktorba, vagy kombájnba bele lehet szeretni – a tervezők már tudatosan építenek is erre a dizájn tervezésénél. Műtrágyába valahogy nem szoktunk. Az csak egy szükséges rossz. Sokszor feleslegesnek ítélt költség. Valóban van egy kifejezetten rossz tulajdonsága: minden áldott évben újra meg kell venni.

Ha nem használjuk a táblaszintű szaktanácsot, akkor mi alapján választunk műtrágyát és mennyit szórunk? Van az „úgy szoktuk” módszer. Ez igen gyakran az 1.1:1 arányú NPK, vagy jobb esetben az 1:3:3. Kalászosok alá MAP, vagy DAP. És mennyit „szoktunk”? A 3 mázsával már igen elégedettek vagyunk általában. Ez lehet, hogy 45-45-45 kg/ha hatóanyag. A nitrogén adott esetben sok lehet, a foszfor és káli meg általában kevés. Vagy igen kevés, de az is lehet, hogy adott évben, adott táblán az adott növénynek éppen felesleges.

Léteznek kifinomultabb felhasználók. Ők már tudják, hogy adott táblán kalászosnak is kellhet kálium és foszfor túlsúlyos NPK és azt szórnak. Repce, kukorica, napraforgó alá pedig kálium túlsúlyos műtrágyát adnak, csak többnyire nem a megfelelő mennyiséget.

 

Megtérül a tervezés

Vannak tehát a tápelemarányok és -mennyiségek. Van talajvizsgálati eredményünk. Mire van szükségünk, hogy elkészítsük a tápanyag utánpótlási tervet? Egy programra (ez nyilván pénzbe kerül) és némi szakmai ismeretre (no meg egy kis szorgalomra). Ha valamelyik hiányzik, akkor kell keresni valakit, akinek ezek megvannak.

A Keleti Agrár Kft. talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadást nyújt vásárlói részére. A korszerű szaktanácsadó program figyelembe veszi a terület környezeti érzékenysége szerinti besorolást és az egyéb jogszabályi előírásokat. Azaz megfelelő adatbevitellel alkalmas a különböző környezetgazdálkodási programok és nitrát érzékeny területek kezelésére is. A program segítségével az adott határértékek betarthatók, és a szükséges jelentések is elkészíthetők. Alkalmazkodik a termőhely ökológiai adottságaihoz, a gazdaságosan elérhető termésszinthez, a növény fajlagos tápelem igényéhez, a talaj tápelem szolgáltatásához. Kiterjed a makro- és a mikroelemek tápelemek utánpótlására. Ez utóbbi kitétel csak akkor igaz, ha az úgynevezett „bővített” laboratóriumi vizsgálatot rendeljük meg, ami tartalmazza talajaink könnyen felvehető mikroelem készleteit is (ez hektáronként nagyjából 200 Ft többlet költséget jelent a vizsgálat évében).

 

„Számoljunk együtt! Csak azt a hatóanyagot vegyük meg, és csak olyan mennyiségben, amire az adott évben szükségünk is van.”

Miért tud a Keleti Agrár Kft. jó áron jó minőségű termékeket adni? Mert közvetlenül a gyártól vásárolunk, ömlesztve hajóban hozzuk be az árut és saját raktárban csomagolva, saját flottával szállítjuk a vevőnek.

 

Kiválaszthatja a legjobbat

Segítünk kiválasztani a megfelelő komplex műtrágyát a kínálatunkból. Amennyiben az adott komplex műtrágya összetételekből nem tudunk választani, lehetőségünk van jó minőségű kevert műtrágyát használni. A kevert műtrágyák számítógép vezérlésű keverőben készülnek, általában PhosAgro MAP, vagy DAP és jó minőségű szemcsés kálisó különböző arányú keverékei. A termék gyártása és csomagolása, szállítása a vevői igények ütemében történik. Az alapanyagok közel azonos sűrűségű, keménységű és szemcse méretűek, ezért a termék röpítőtárcsás műtrágyaszórókkal is különösebb szegregáció nélkül kiszórható. A magas hatóanyag tartalom és a kedvező ár lehetővé teszi, hogy a nagyobb adagú foszfor és kálium utánpótlást – akár feltöltés jelleggel is – elvégezzük ezekkel a termékekkel. A tavaszi vetésű növények őszi alaptrágyázásához a jó minőségű kevert műtrágyák használatával csökkenthetjük a menetszámot és a talaj-taposást. Ezeket a termékeket számos nagyüzem megelégedettséggel használja. A legnagyobb mennyiségben gyártott termékeink: NPK 6-26-30, NPK 4-17-40, NPK 16-27-7.

 


NPK 6-26-30

 


NPK 4-17-40

 

 

https://keletiagrar.com/