fbpx

Digitális segítség a kukorica lepkekártevői ellen, a toxinmentes takarmányért

Írta: - 2022 május 18. -Hirdetés

Van már digitális, könnyen használható megoldás arra, hogy a kukoricamoly vagy a gyapottok-bagolylepke megjelenését időben észrevegyük. A fenti kártevők hatalmas terméskiesést okozhatnak silókukoricában és szemes terményben egyaránt. Emellett az általuk okozott sebzések kitűnő táptalajul szolgálnak gombás megbetegedéshez, ezzel utat nyitnak a toxinfertőzésekhez.

A kukoricatermesztők évek óta tapasztalják, hogy a lepkekártevők egyre nagyobb fertőzési nyomással jelentkeznek, így az általuk okozott kár is egyre nő. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) megjelenése mára országos problémává vált, jelen vannak az ország egész területén. Csak az évjárati hatásokon, valamint az alkalmazott agrotechnikán múlik, melyik és mekkora kártétellel jelentkezik.

Mi okozza a fertőzések növekedését?

Az időjárási körülmények alakulása, az enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a kukorica vetésterületének növekedése hatással van mindkét kártevő felszaporodására. A kukoricamoly ezen túlmenően a kukorica szármaradványaiban, lárvaalakban telel át. Az áttelelés sikerességét elősegítő tényezők (pl. forgatás nélküli talajművelés) növelik a kártevő következő évi egyedszámát, egyben a károsított növények számát. Mára már nem ritka a 60%-os fertőzési szint sem.

Miért kell védekeznünk az árukukoricában?

Röviden azért, mert megéri: gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni védekezés. A kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Ez már önmagában is komoly érték, amely egy rovarölő kezeléssel megmenthető. Mindezen túlmenően a moly- és bagolylepke kártételéhez kapcsolódhat minőségi károkozás is. Károsításuk nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. A határérték feletti toxintartalomra egyre érzékenyebbek a felvásárlók. A gazdasági kár bekövetkezésének tehát komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat.

A Coragen® 20 SC biztos támasz a termésmentésben

A lepkekártevők elleni védekezéskor a gazdálkodók már régóta számíthatnak a Coragen® 20 SC rovarölő készítmény biztos hatására. A gyakorlati felhasználás szempontjából óriási előnye, hogy kijuttatásának időzítése rugalmasan alakítható. Ezzel és a rovar-előrejelzéssel biztosíthatjuk, hogy egyetlen kezeléssel akár mindkét kártevő ellen sikeresen felléphessünk.

Mikor van szükség a lepkekártevők elleni kezelésre?

A kezelés idejének pontos meghatározásához 2022-től a gazdálkodók rendelkezésre áll az Arc™ farm intelligence applikáció, ami valódi, egyszerűen használható, digitális megoldást jelenthet a problémára.

Az applikáció segítségével a gazdálkodó információt gyűjthet a kártevők gradációjáról: az FMC által biztosított, napelemmel működtetett, éjjel világító rovarcsapdák befogják a kártevőket, melyek egy erre kialakított felületen gyűlnek össze. Az automatikus fotókészítést követően egy felismerő szoftver megszámolja az egyedeket, és rajzásdiagramon ábrázolja a fogási adatokat.

A felhasználók azonnal hozzáférnek az információkhoz, látványos hőtérképen és a csapdákhoz kapcsolódó részletekre kattintva is láthatják a fogási eredményeket. Ezekből következtethetnek arra, hogy hol és mikor szükséges a kártevő elleni beavatkozás.

Ha növekszik a fogásszám vagy időszerű a védekezés a csapda körzetében, figyelmeztető jelzést kap a gazda, hogy itt az ideje kimenni a területre, és megnézni, hogy a saját területén eljött-e a beavatkozás ideje.

Az eredmény pedig a kukoricatermesztő oldaláról nézve a növényvédelmi beavatkozás finomhangolása, mellyel nagyobb terméshozam, jobb termésminőség, az állattartó oldaláról pedig az egészségesebb takarmány, növekvő szaporulat érhető el.

2022-től az applikáció kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megfigyelésére kerül beállításra. Az applikáció a kártevők rajzási szezonjának közeledtével, május közepétől mind az iOS, mind az Android felhasználók részére elérhető lesz, letölthető az AppStore-ból, illetve a Google Play Áruházból.

További információk:
www.fmcagro.hu/arc
www.fmcagro.hu/coragen

Fenti cikk az FMC-Agro által az AgrárUnió 2021/05 számában megjelent szerkesztőségi cikk, az Agroinform.hu által a PREGA 2022 állattenyésztés webináriumon készült összefoglaló és az AgroNapló Precíz Gazdák 2022 kiadványban megjelent riportok felhasználásával készült. A TM jellel jelölt szolgáltatás az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve. A növényvédő szereket biztonsággal és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmények címkéjén leírtakat azok alkalmazásakor.

FMC