fbpx

Kiesett az orosz almatermés harmada, extrém árak jönnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 17.

Oroszország egy-egy szezonban 750-790 ezer tonna alma importjára szorul rá. Az idei betakarítás után ennél is nagyobb lenne az igénye, tekintve, hogy a termés harmada elfagyott. Az utánpótlásnak azonban komoly akadályai vannak.

fagygyűrűk almán
Fagygyűrűk az almán – a megmaradt terméshányad sem tökéletes (forrás: ipm.missouri.edu)

A tavaszi fagyok és a jégeső jelentős károkat okozott Oroszország és Fehéroroszország gyümölcsszektorában. Az alma és a körte különösen súlyosan érintettek. Egyes régiókban a potenciális termés akár 70%-át is eléri a kár, összességében a termelés 30–35%-os csökkenésére lehet számítani. Valószínű a gyümölcsök minőségének romlása is, ami közvetlen hatással lesz a tárolhatóságukra. Ezért 2025 tavaszára az alma ára Fehéroroszországban és Oroszországban nagy valószínűséggel megdönti az összes korábbi rekordot – áll az EastFruit oldalán.

Korlátozott az import lehetősége

A kormány azzal próbálja nyugtatni a lakosságot, hogy beszámol a „baráti” országokból érkező import növelésének lehetőségéről. Ennek áráról azonban nem tesz említést. Az elemzők rámutatnak: az igazán fontos almatermelőktől – az EU-ból, Moldovából és természetesen Ukrajnából – nem érkezhet áru Oroszországba az importtilalom miatt. Az alma beutaztatását az illegális megoldások bonyolulttá és költségessé teszik. A közvetítők rengeteg pénzt kérnek a termékek átrakásáért és az okmányhamisításért. (Lásd: Lengyel almát csempésztek az orosz piacra, lebuktak.)

Oroszország Szerbiából is vásárol almát. A szerb exportőrök azonban inkább olyan országokba szállítják termékeiket, ahol a fogyasztók hajlandóak többet fizetni egy jó minőségű termékért. Ezért a szerb alma Oroszországba irányuló exportja évről évre csökken, míg az olyan országokba, mint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Nagy-Britannia, India, Katar, Malajzia és az EU-országok, nő a kivitel.

Az elmúlt néhány évben jelentősen bővült a Törökországból, Iránból és Azerbajdzsánból érkező import az orosz és fehérorosz piacon. Törökország azonban csak akkor árusít az oroszoknak, ha a kedvezőbb árfekvésű Indiát már ellátta minőségi almával. Az iráni alma jellemzően gyengébb annál, semhogy kibírja az Oroszországig tartó utat, így innen is nehéz megfelelő mennyiségre szert tenni. Azerbajdzsán közelebb van, de kevés az exportáruja.

Nem lesz olcsó forrás

Ezeken az országokon kívül Oroszország 2022-ben újra megkezdte az almaimportot Kínából, ám a hosszú szállítás költsége magas. Kína már egyébként sem az olcsó gyümölcsök forrása a javuló termékminőség és az ázsiai alma iránti kereslet gyors növekedése miatt. Elvileg érkezhetne alma Dél-Afrikából, Chiléből vagy Új-Zélandról is – de szintén magas áron.

Európában sem lesz sok alma 2024-ben az elemzők szerint. További rossz hír, hogy az almalé-sűrítmény világpiaci ára továbbra is magas szinten marad, ami az ipari alma drágulásához vezet, így a minőségileg gyengébb szegmensből sem érkezik utánpótlás a frisspiacra. A kilátások világosak, ennek megfelelően az alma ára Oroszországban és Fehéroroszországban már most rohamosan nő, és az új szezonban nagy valószínűséggel minden eddigi rekordot megdönt.