fbpx

Csak március második felében indul be a spanyol zöldspárga

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 21.

A várhatóan hideg időjárás miatt március közepéig nem lesz jelentős mennyiségű spanyol zöldspárga a piacon. A telepítési kedv viszont óriási idén, ami pár év múlva megnövekedett spárgakínálathoz vezet.

spárgaszedés
Most még vékonykák, de három hét múlva már a láncokban lesznek (forrás: losgallombares.es)

Gyors indulás után fékezés

Andalúziában az eddigi meleg időjárás azt eredményezte, hogy a zöldspárga betakarítása körülbelül egy hónappal a tervezettnél előbbre volt. Bár a mennyiségek még korlátozottak, a spárga betakarítása már egy hete tart. Az előrejelzések szerint azonban e hét végétől csökkenő hőmérsékletre számíthatunk, ezért a kampány várhatóan csak március közepén indul jelentős volumenben.

„Jelenleg napi 1500-2000 kiló zöldspárgát szedünk, de még rengeteg a kis kaliber, a minőség nem túl jó” – mondja Francisco Delgado, a Los Gallombares szövetkezet menedzsere, aki megerősíti: március 15-ig nem lesz elegendő mennyiségük a spárgakampány elindításához a kereskedelmi láncokban. Ez a szövetkezet Granada nyugati részén mintegy 500 termelőt fog össze, és alapvetően zöldspárgára és zöldbabra specializálta magát. Csak ebben a tartományban 2500 hektárral rendelkeznek a tagok, de Málagában, Jaénben, Huelvában és Córdobában is vannak ültetvényeik. Amikor nincs spanyol spárga a piacon, mexikói és perui áruval szolgálják ki a kereskedelmi láncokat.

Nyereséges volt, ezért nő a területe

Delgado elmondása szerint a spárga területe 2022-ben és 2023-ban is csökkent, idén viszont más a helyzet. Ennek oka, hogy az elmúlt két szezon a termelők számára jövedelmezően alakult, ami új spárgatelepítéseket vont maga után. Szó szerint vetőmaghiány alakult ki a spanyol piacon. Granadában ezért 2025-ben a új telepítésű zöldspárga területe erőteljesen növekedni fog – vélekedik Delgado, ami 2027-ben a sípok kínálati boomjában fog megmutatkozni.

Tavaly hazánkban április utolsó napjaiban indult a hazai zöldspárga árusítása. Ekkor a másodosztályú termék nagybani ára 2000-2400 forint között szórt, míg az elsőosztályú árut 2800-3000 forintért lehetett megvenni. Júniusra ezek az árszintek lecsökkentek 1200-1500, illetve 1800-2000 forintra.

A termelői átlagárak így alakultak az utóbbi években:

spárga termelői ára
Forrás: KSH

SEO:

Kapcsolódó írásunk: Spárga, ahogy a németek és franciák látják.