fbpx

Mindegyik olajmag megéri idén, a másfél tonna napraforgó is

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 30.

Alakulgatnak az olajmagárak, a repce ismét megrázta magát, a napraforgót másfél tonnás terméssel is érdemes lesz levágni, a szója két tonnától csalhat mosolyt az arcokra. A repcével vigyázzunk, csak ősz végéig tarthat a jó világ!

napraforgó aszály
A combig érő állományokról lemondhatunk, de a többit érdemes lesz begyűjteni (forrás: szeged.hu)

Repce: még három jó hónapunk maradt

Az AKI PÁIR adatai szerint a repce hazai termelői ára 280 ezer forint/tonna volt július második hetében, az egy évvel korábbit 62 százalékkal haladta meg. Ez magasabb árszint, mint a párizsi tőzsdei ár, holott az is 22-24 százalékot ugrott egyetlen nap alatt. 664 eurót ér a repcemag, ha augusztusban adjuk el, és 668-at, ha csak novemberben. Mivel most a forint is gyengébb, így magyar pénzben 268-270 ezer forintról beszélünk, ami telephelyen ennél is kevesebbet kellene hogy érjen.

Egyrészt ez az árkülönbség kell hogy józanságra intsen, másrészt az a tény, hogy télig megérkezik Európába a kanadai repce is. Az észak-amerikai országban idén az egy évvel korábbit csaknem 60 százalékkal meghaladó termést jeleznek az USDA szakértői, amiből kivitelre 8,8 millió tonna mag juthat (+76 százalék!). Mindent egybevetve legfeljebb három hónapunk maradt arra, hogy maximális áron értékesítsük a termést. A növény idén minden 2 t/ha-os átlagnál jobbat hozó gazdaságban – ez a döntő többségre igaz – profitot termelt.

Másfél tonna napraforgó már megéri

Az egyetlen szántóföldi olajmag, amelyiknek lényegesen csökken a mennyisége, a napraforgó, ami az Ukrajnában dúló háború számlájára írható. Itt most 46 százalékkal kevesebb, 9,5 millió tonna napraforgó betakarítására van kilátás. Oroszország szintén nagy napraforgó-termelő, de az idei termés nem hoz meglepetést (15,5 millió tonna; –0,5%). Így összességében a globális kibocsátás 12 százalékkal 50,4 millió tonnára csökkenhet, nem fogja elérni a felhasználási igényeket sem, így a zárókészlet 7 millió tonnára (–16%) szűkülhet.

Az AKI PÁIR adatai szerint július második hetében az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) termelői ára átlagosan 297,1 ezer forint/tonna volt. A Saffex szerint a napraforgó decemberi ára elérheti a 762 dollárt, ez hazai pénzben kicsivel több, mint a mai termelői ár, 303 ezer forint. A hazai terméskilátásokat nyugodtan mondhatjuk siralmasnak, az ország keleti fele 1-1,5 tonnás átlagokkal számol. (Nem sokkal jobbak a kilátások Romániában és Franciaországban sem.) A termelési költségek széles határok között szórnak, de kiindulhatunk abból, hogy másfél tonnát már érdemes lesz levágni.

Szójaözön jó árral

Szójából idén bőséges lesz a globális kínálat, a tavalyi eredményt 11 százalékkal meghaladó, 391,4 millió tonnás termést takaríthatnak be a gazdálkodók. A globális felhasználás 327,1 millió tonna lehet, így a zárókészlet jelentősen növekedni fog a szezon végére (+12% vs 2021/22).

  • Brazíliában 149 millió tonna szója teremhet, 18 százalékkal több az előző évinél;
  • az USA kibocsátása 122,6 millió tonna (+2%) lehet,
  • míg Argentínáé 51 millió tonnának (+16%) ígérkezik.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 232,3 ezer forint/tonna volt július második hetében. Chicagóban a novemberi szállítású termény tonnánkénti ára most 522 dollárt (208 ezer Ft) ér (legutóbbi árak itt). A németeknél a GM-mentes szójabab novemberi ára 665 eurónak ígérkezik a legfrisebb jegyzések alapján, ami magyarra fordítva 268-270 ezer forintos árszintet jelent. Nyilván a telephelyen reálisabb a 230-235 ezer forintos ajánlatra várni, ami a mostani árszinttel egyezik meg. Két tonnás átlagtermés felett ez a kultúra is nyereséget fog termelni. Kérdés, hogy a 60 ezer hektáros terület mekkora részén tudtak öntözni, illetve kaptak időben csapadékot a gazdaságok.