Ezt esszük: Magyarország vs. EU

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 16.

Nálunk az élelmiszerek és takarmányok esetén főként összetételbeli problémák vannak, EU-szinten azonban a kórokozó mikroorganizmusok és a mikotoxinok (baktériumok, gombák) okozzák a legtöbb bajt.

 

 

A 2019-ben közzétett több mint négyezer élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 155 hazánkat is érintő ügy (az EU-s esetek 3,7%-a) pedig főként étrend-kiegészítőkhöz (pl. potencianövelőkhöz), baromfihúshoz és abból készült termékekhez, takarmányokhoz, valamint gabona- és sütőipari termékekhez kapcsolódott – írja oldalán a Nébih.

 

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. A nemrég közzétett 2019-es összegzés alapján tavaly csaknem 4118 eredeti bejelentés (ebből 1175 riasztás) jelent meg a RASFF-on, amelynek nagy része élelmiszerekhez kötődött. Hazánk 2019-ben mindössze 155 RASFF ügyben volt érintett: 131 esetben élelmiszerrel, 18 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, a baromfihús és a belőle készült termékek, a takarmányok, valamint a gabona- és sütőipari termékek tekintetében fordult elő negatív irányú eltérés.

 

 

A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, amely leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott. A Nébih a honlapján létrehozott ún. termékvisszahívás adatbázis útján kiemelten kommunikálja a hazai lakosságot érintő ügyeket annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre mielőbb értesüljön az élelmiszerbiztonsági problémákról.

Agrár-külkereskedelmünk termékszerkezete jól érzékelteti, hogy miből készítünk annyira sokat, hogy még exportra is bőven jut belőle.