fbpx

Felmentették Bige Lászlót

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 15.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette Bige Lászlót, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatóját a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól – tudósított az index.hu.

Bige László
Bige László (forrás: ATV)

A leértékelt műtrágya ügye

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette. A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak, a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

Házi őrizet és felmentés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. decemberben gyanúsította meg Bige Lászlót kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével. Emiatt őrizetbe is vették a nagyvállalkozót, majd házi őrizetet rendeltek el. A gyanú szerint több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét.

Egy évvel később Bige László bűnügyi felügyeletét megszüntették, mivel az elrendelését megalapozó tanúkihallgatásokat az ügyészség már lefolytatta. Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2023 áprilisában mentette fel először a vállalkozót a vádak alól. Most pedig a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A másodfokú eljárásban megállapították, hogy az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős.

Legutóbb a műtrágyaellátás biztonsága kapcsán írtunk Bige Lászlóról és cégéről: Bige: Nem lesz magyar műtrágya, ha marad az adó.

CÍMKÉK