fbpx

A közhiedelemmel ellentétben a növényorvos nem méregkeverő

Írta: MezőHír-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 06.

TMR monitoring, illegális drónhasználat, hatóanyag-kivonások, növényvédőszer-rendelet, európai parlamenti választások, Green Deal és biológiai növényvédelem. Sorolhatnánk, mi minden szóba került Keszthelyen, a MATE Georgikon Campuson három nap alatt. A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum a tudományos kutatások prezentálásának ugyanúgy helyt adott, mint a szakigazgatási aktualitásoknak, a szakirányítói döntésekre váró gyakorlati problémáknak, pro és kontra érveknek.

Lemaradásunk oka mi magunk vagyunk

Már többéves hagyománya van, hogy a Növényvédelmi Fórumot megelőzi egy kifejezetten gyakorlatorientált prekonferencia, ahol piaci szereplőket bevonva közelebb viszik egymáshoz a gyakorlatot és a tudományt. A közelmúltban voltunk már így növényvédelmi technológiai bemutatón és „drónreptetésen” is, az idei évben pedig a biológiai növényvédelem fogalmával, tévhiteket eloszlató megközelítésével találkozhattunk. A Biocont Hungária Kft. képviseletében Najat Attila ügyvezető, Tóth Ágoston fejlesztőmérnök és Jakab Mariann szaktanácsadó helyezte el a biológiai növényvédelmet az integrált növénytermesztésen belül, szakítva azzal a tévhittel, hogy a technológia alkalmazása azonos lenne a bio- és ökotermesztéssel. A hazai alkalmazás ráadásul hatalmas lemaradással kullog az európai átlag mögött, és ennek oka nem a törvényhozásban, nem az árakban, főleg nem a készítmények hiányában keresendő, sokkal inkább a szemléletben, az akarásban, a belső motivációban, tehát gyakorlatilag magunkban.

Takács András Péter egyetemi docens, MATE Georgikon
Takács András Péter egyetemi docens, MATE Georgikon

Paul Hermann Müller svájci vegyész neve már Tóth Ágoston fejlesztőmérnök előadásában hangzott el, aki nemcsak a Nobel-díjjal jutalmazott szintetikus rovarirtó (DDT) sikertörténetéről, a háborúban tífusz és malária elleni küzdelemben betöltött szerepéről, hanem a későbbiekben kiderülő káros mellékhatásairól is beszélt. Ráadásul a hatóanyag-kivonások korát éljük, aminek következtében olyan, korábban még lényegesnek tartott károsítók válnak „szabaddá”, mint például a repcekártevők, a burgonyabogár, a takácsatka, a körtelevélbolha vagy épp az elmúlt évek közös ellensége, a mezei pocok. Ezekkel párhuzamosan olyan „rég elfeledett” vendégek kopogtatnak be újra nálunk, mint a pajzstetvek, a virágbogarak és aknázómolyok, az olyan új, de tartós károsítókról már nem is beszélve, mint a kukoricabogár, a gyapottok-bagolypille vagy a vándorpoloska.

És ha már a vendég szót használtuk, maradjunk is ennél a hasonlatnál; a lehetőségeink bővülésével gyakorlatilag korlátlanul utazhatunk, aminek az lett a következménye, hogy lassan a növényvédelmi tudással felvértezett turistákon kívül minden utazó csempész haza a táskájában egy kis palántát, egy kis hajtást, de legalább magot emlékbe, a házi kertbe. A következmény pedig újabb és újabb invazív növények vagy vírusok, kórokozók felbukkanása, ami legalább olyan veszélyt rejthet magában, mint a rezervoár területek (elhagyott, műveletlen házi kertek vagy szórványgyümölcsösök) beékelődése az aktív mezőgazdasági területeinkbe.

Megoldás lehet ilyen esetben a biológiai növényvédelem, például a feromonos kezelések, a hasznos élő szervezetek, a mikrobák vagy olyan természetes anyagok, mint pl. az illóolajok, a növényi kivonatok vagy sók. És bár növényorvostól növényvédelmi konferencián hallhattuk az összefüggéseket, a talaj szerepe most sem maradhatott ki a technológiából, hisz használhatunk konvencionális vagy biológiai szereket, de azt a tényt nem kerülhetjük meg, hogy csak egészséges talajon tudunk egészséges növényt előállítani.

Jakab Mariann szaktanácsadó (Biocont Magyarország Kft.) arra az összefüggésre hívta fel a jelenlévő növényorvosok figyelmét, hogy ha tápanyaghiányra egyből műtrágyával, stresszre biostimulátorral, kártevőkre inszekticiddel, betegségre fungiciddel, gyomra pedig gyomirtóval reagálunk, akkor egy-egy problémát ugyan valóban kezelünk, de az egységet látni és érteni nem fogjuk, a mellékhatások felszaporodásával, ráadásul egymásra gyakorolt további hatásaival csak utólag szembesülünk. A párhuzam ebben az esetben egyértelmű a humán orvoslással, amire Merlin Sheldrake már korábban is felhívta a figyelmünket, miszerint mi magunk is ökoszisztémák vagyunk, egy mikrobák alkotta rendszer. Testünkben és a rajta élő negyvenegynéhány-billió mikroba teszi lehetővé, hogy megemésszük a táplálékunkat, és ezek állítanak elő egy sor, az életünkhöz nélkülözhetetlen anyagot. A növényekben élő gombákhoz hasonlóan megvédenek minket a betegségektől, irányítják a testünk és az immunrendszerünk fejlődését, és hatással vannak a viselkedésünkre. Innen már csak egy lépés, hogy a párhuzamot akarjuk alkalmazni nemcsak a táplálékkiegészítők, hanem a mezőgazdasági inputanyagaink vásárlásakor is.

A prekonferencián megismerhettük a Chemark Zrt. növényvédőszer-gyártói tevékenységét, valamint a Bayer Hungária gombaölő szeres portfólióját és a fenntarthatóság elvei mentén fejlesztett digitális megoldásait. A prekonferenciát a Növényvédelmi Intézet szakmai találkozója zárta, a következő napon pedig az ünnepélyes megnyitó és plenáris előadások után az öt szekcióban zajló tudományos kutatásokba nyerhettünk betekintést. Így a herbológia szakterületéről 6, a növényvédelmi állattant érintő kutatásokból 9, a növénykórtan mentén 8, a toxikológiát érintő publikációkból 7 előadást hallhattak az érdeklődők. Az elmélet és a gyakorlat összeütköztetésére 7 előadó vállalkozott, valamint 6 tudományos poszter is bemutatásra került, akik többek között olyan aktuális problémákkal foglalkoztak, mint a napraforgóvetőmag-előállítás kérdései, az aszályos időszakokban kivitelezhető páratartalom-előrejelzések, a legnépszerűbb téma pedig a drónhasználat volt. A fórum ideje alatt szakmai és fotókiállítás is várta az érdeklődőket.

Papírízű javaslatok és válasz nélküli hatástanulmány

A rendezvény harmadik napja maga a Fórum, ahol az Agrárminisztérium, a Nébih, a Magyar Államkincstár, a Növényvédelmi Szövetség és a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara foglalta össze a szakigazgatási, szakpolitikai, de leginkább a szakmai aktualitásokat. A szakmát legjobban kétségkívül a növényvédő szerek fenntartható felhasználásáról szóló EU-rendelettervezet érdekli. Gábriel Géza főosztályvezető (AM) előadásából tudjuk, hogy a rendelettervezet drasztikus növényvédőszer-csökkentést vár el a tagállamoktól, de épp a Keszthelyen elhangzott előadás alapján már azt is tudjuk, hogy az ezt alátámasztó hatástanulmányok nem megfelelőek. Nem mérték fel a döntés esetleges bevezetésének terméshozamokra gyakorolt hatását, az importkitettségből adódó hatásokat, az uniós exportlehetőségek változását és, talán a legérzékenyebb pontként, az élelmiszer- és takarmányárakban bekövetkező változást. És azt sem hagyhatjuk ki, hogy a kivonásokat ellensúlyozó alternatívákat sem mutattak fel.

A rendezvényt megnyitotta dr. Posta Katalin, a MAATE rektorhelyettese
A rendezvényt megnyitotta dr. Posta Katalin, a MATE rektorhelyettese

Miután a Keszthelyi Fórum idején még javában zajlanak/zajlottak a német gazdatüntetések, az erőviszonyok elemzése mellett sem mehetünk el. A tervezetet támogató „sötétzöld” lobbi elsősorban a német-francia tengelypár, szimpatizánsokkal, sőt akár még szigorúbb elbírálást követelő támogatókkal. A másik oldalt képviseli Magyarország is és a mi álláspontunkat támogató szimpatizánsok, összesen 15-18 tagállam, köztük pl. Olaszország és Finnország. A két álláspont azonban kitartó, és hasonló erőviszonyokkal rendelkezik, mindez az Európai Parlamenti választások előtt. A kialakult helyzet elég sajátos. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a növényvédő-szerek felhasználása az EU-ban, így könnyen előfordulhat, hogy a szabályozásra ebben a formában nincs is szükség, mivel a jelenlegi jogi keretek között is teljesülhetnek a kitűzött célok.

Sándor Ildikó