fbpx

Ausztrália idén sokkal kevesebb repcét termel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 05.

A Rabobank előrejelzése szerint a 2023/24-es pénzügyi évben Ausztrália 23,48 millió hektárra növeli az őszi vetésű kultúrák területét, de az El Niño időjárási jelenség okozta szárazság miatt a tavalyinál jóval kisebb hozamok várhatók.

repce
Csak az öntözött táblák néznek így ki (forrás: graincentral.com)

Csak a búza területe növekedett

Három jó év után az idei szezon szárazabb időjárással kezdődött Ausztráliában. Az előzetes adatok alapján az új szezonban a búza, az árpa és a hüvelyesek vetésterülete nő, míg a repcéé csökken. A búza közel 3 százalékkal több, 13,44 millió hektárt kaphat, ami 11,5%-kal haladja meg az 5 éves átlagot. Az árpa és az őszi hüvelyesek az elmúlt öt év átlagához mérten 8-10 százalékos területvesztést szenvednek el, előbbiből 4,27 millió hektár a becsült terület. A repce szintén bő 8 százalékot veszített, 3,32 millió hektárt foglal el, de ez még mindig ötödével több, mint az 5 éves átlag. A repce területének csökkenését a zuhanó árak és a szezon eleji száraz időjárás okozta.

A termés negyedét-harmadát elviszi az időjárás

Az El Niño jelenség miatt az ősziek termése 4 éves mélypontra csökkenhet a holland elemzők szerint. Búzából és árpából 24 százalékkal, repcéből 35 százalékkal lehet kevesebb, mint tavaly. Sorrendben nagyjából 30, 10 és 5,5 millió tonnás termés várható a felsorolt növényektől. Ausztrália van a legközelebb a délkelet-ázsiai piachoz, és kiváló értékesítési lehetőségek elé néz, miután a szállítási költségek a 2020-as szintre estek. Európába csak a repcéjük jut el, azt követően, hogy az ukrán dömping lecseng.

Ez a cikk is a témába vág: Repce: ez az utolsó év az ukrán cunamiból.