fbpx

Két feltétellel adómentes a mezőgazdasági építmény

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 29.

Istálló, üvegház, terménytároló, magtár vagy műtrágyatároló? A mezőgazdasági építmények adómentesek, ha a rendeltetésüknek megfelelően használják ezeket, és az önkormányzat is tud róluk. A „gazdasági épület” megjelölés kevés lehet!

tároló
Nem elég a „gazdasági épület” megjelölés az ingatlan-nyilvántartásban (forrás: frisomat.hu)

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint mentes az építményadó alól az állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló építmény és tároló építmény, feltéve, hogy azt rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használják.

A törvény két feltétel együttes fennállása esetén biztosítja az építményadó alóli mentességet. Az egyik, hogy az ingatlan-nyilvántartási állapotból (illetve a használatbavételi engedély alapján) ki kell tűnnie az állattartási vagy növénytermesztési funkciónak, a másik, hogy az építményt rendeltetésszerűen kell hasznosítani.

Az adómentességhez tehát nem elegendő a „gazdasági épület” megjelölés az ingatlan-nyilvántartásban, hanem az építmény pontos funkcióját is szükséges rögzíteni (rendeltetési jellegre való bontással). A Helyi adó tv. rendelkezéseivel szinkronban az önkormányzat az adott év első napján fennálló ingatlan-nyilvántartási állapotot veszi figyelembe. A fentiek okán javasolt az érintett építmény földhivatali bejegyzésének mielőbbi ellenőrzése, és szükség esetén ingatlan-nyilvántartási állapotának rendezése.

Ezen túlmenően az épületben ténylegesen a megjelölt mezőgazdasági tevékenységet kell végezni. Figyelem: amennyiben bérbe adják a szóban forgó épületet, úgy a mentességi szabály nem alkalmazható!

Forrás: nak.hu

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nincs szükség építési engedélyre: üvegháztól a szélgépig.