fbpx

Az orosz vasúton is dupla annyi gabona fut, mint egy éve

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 19.

Havi csaknem kétmillió tonna gabonát szállít az orosz vasúthálózat is. Természetesen keleti és déli irányban. A mennyiségi növekedés a tavalyi első félévhez képest 2,2-szeres.

tehervonat
A világ leghosszabb vasútvonalán még élénkebb lett a teherforgalom (forrás: fml-logistics.at)

Ide viszik a búzát

A 2022. évi rekordnagyságú búzatermés az orosz vasúthálózatot is leterheli. 2023 első felében 11,2 millió tonna gabonafélét szállítottak ki vasúton, ami 2,2-szerese az előző év azonos időszakának. Ez ugyanaz a nagyságrend, amire az ukrán vonalak kapacitásait felfejlesztették Európa felé. Az orosz vasút azonban keleti és déli irányban szállítja a tömegárut.

A kiszállítások különösen Törökországba és Délkelet-Ázsia országaiba, elsősorban Kínába növekedtek szembetűnően. Ezenkívül a FÁK-országok mutatnak nagy érdeklődést az orosz gabona iránt. Az Azerbajdzsánba és Kirgizisztánba induló szerelvények másfélszer több búzát, árpát és kukoricát szállítottak, mint egy évvel ezelőtt.

Nem a legfontosabb árucikk, de…

Moszkva a transzszibériai és transz-mongol vasúti hálózaton keresztül áll összeköttetésben Pekinggel, a logisztikában a vlagyivosztoki kikötő oroszlánrészt vállal. Kína Oroszországgal folytatott kereskedelmének középpontjában az energiahordozók állnak, de gabonaféléket, érceket és fát is nagy ennyiségben szereznek be az orosz területekről. Kínán kívül India is Vlagyivosztokon keresztül jut hozzá az igényelt orosz nyersanyagokhoz, és Oroszország már a hetedik legjelentősebb kereskedelmi partnere a világban.

Lásd még a témában: Rövidebb úton éri el az orosz Távol-Keletet Kína.