fbpx

Mennyit vitt ki a víz? Mennyit érdemes a táblára költeni?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 27.

Lassan elkezdődhet a téli károk felmérése, és annak latolgatása, hogy mennyi plusz költséggel hozható formába a belvízből kikeveredő búzatábla. Ha mégis kitárcsázná, akkor a vetőmagrendelés ügyében ketyeg az óra. Ne feledjük, repcéből is nagyon kicsi a terület, sok hely szabadult fel a tavasziaknak.

belvíz
A tavaszi terveket felülírhatta a belvíz (fotó: Horizont Média)

Eleve kisebb a terület

A belvízkárokkal érintett hazai terület nagyságát a Mezőhír februári lapszámában olvashatják részletesen. A helyzet egyébként hasonló, mint amit Németországból hallunk. Ott a legfrissebb számok alapján idén 7 százalékkal kevesebb búzát tudtak elvetni az őszi időjárás miatt, mint tavaly. Magyarországon szűk 950 ezer hektáron került földbe a mag, ez 10 százalékos zsugorodás a korábbi szezonhoz képest. A tél eleji árvizek és belvizek a fejlődésnek indult állományokat is megtizedelték. A kipusztulás mértékéről még nincsenek pontos adatok, de könnyen lehet, hogy a búza esetében a betakarítható terület nagyjából 15 százalékkal lesz kisebb, mint tavaly volt, most 885 ezer hektárra tehető.

Stresszelt állományok

A belvíz miatt kieső, mintegy 65 ezer hektár foltszerűen tarkítja a tájat, a legtöbb esetben nem lehet mit kezdeni a felszáradó, lapályos részekkel, a gyomkezelést kell minél precízebben megoldani. A tábla többi részén is lehet tőszámcsökkenés. Mindenképpen stresszelt növényekkel van dolgunk, amiket gyorsan formába kell hozni. A szokottnál nagyobb adag műtrágyával kell indítani a szezont (a nitrogén java kimosódott), és a gyomirtásra is oda kell figyelni. A vízzel töltött talaj „mellékhatása”, hogy a növények sekélyebben gyökereznek. Ha május-júniusban aszály állna be, akkor ez nagyon megnehezíti a vízért nyújtózkodó növény dolgát. Érdemes tehát a gyökeresedésre is figyelmet fordítani (foszfor, növénykondicionáló).

A megtérülés szempontjából számoljon azzal, hogy egy erősen károsodott táblától optimális időjárás mellett is csak átlagtermés várható. A kalkulációhoz a piaci előrejelzéseket is figyelni kell, és azonnal lekötni a termés harmadát-felét, amint úgy érzi, hogy a pénzénél van. A legutóbbi hírek ezen a téren nem túl biztatók: Túl jó állapotban vannak az orosz búzatáblák.

Ha eleve mást tervezett, vagy muszáj újra vetni

Nemcsak búzából van kevesebb, de repcéből is valahol 170-175 ezer hektár között lehet a megmaradt terület (szintén nagyjából -15% tavalyhoz képest). Ahol a tábla 30-50 százalékos belvízkárt szenvedett, ott valószínűleg az egész kitárcsázásra kerül. A lényeg, hogy a tervezettnél is nagyobb területre kell tavaszi vetőmagot rendelni idén. Szakértők arra intenek, hogy bizonyos fajták esetében vetőmaghiány várható tavaszi árpából és szójából. Kukoricából elegendő szaporítóanyag áll a termelők rendelkezésére. A napraforgó területe pedig elméletileg már nem növelhető.

Ha elfogyott volna az ötlete, mit vessen, gondoljon rá, hogy vannak még kipróbálásra érdemes gluténmentes gabonák és pillangós növények. (Lásd pl. Hajdina: csak most kezd igazán trendivé válni; Mennyire magyar a bab, a borsó, a lencse?