fbpx

Az aratnivaló kevésbé aggasztó, mint a vásárlási kedv

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 09.

Idén minden termény ára tovább tudott emelkedni a tavalyi magas szintről, július óta azonban több áru értéke is esni kezdett. Van azonban néhány kulcsfontosságú ország, amelyik heteken belül fordítani tud a helyzeten.

 

napraforgó

 

Ukrajnát a saját árai fojtogatják

Ukrajna exportbevételeinek nagy részét az ércek és a mezőgazdasági termékek adják. Mindkettő ára extrém magas, így az ország GDP-je látványosan növekedett idén, bár magasabb élelmiszer- és takarmányárhoz vezettek a belső piacán is. 2021 első felében a teljes ukrán exportbevétel 36%-át a vas- és acélipari termékek hozták az országnak, míg a gabona, olajos magvak és vaj kivitele a 27%-át biztosította. A kedvező árdinamika miatt 2021 első felében Ukrajna megduplázta vasérc és az acélipari félkésztermékek kivitelét, de napraforgóolajból is 12%-kal több jutott el a nemzetközi piacokra (dacára annak, hogy tavaly nem volt jó a napraforgótermésük). Ukrajna, a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, 2021 első felében a teljes exportbevétel 12%-át ez az egyetlen termék tette ki.

 

A mezőgazdasági termékek áremelkedése azonban nemcsak a gazdaság fejlődéséhez járul hozzá, hanem a belpiaci árak növekedéséhez is. Ma az átlagfogyasztó a tavalyi év azonos időszakához mérten a cukorhoz 75%-kal drágábban jut hozzá, az étolajhoz 70%-kal, a csirkehúshoz 30%-kal, a tojás ára 46%-kal emelkedett, a kukoricáé 25%-kal, a tejé 15%-kal. Ehhez képest a vaj 9%-os és a sertéshús 5%-os drágulása már semmiségnek számít. (Lásd a témában: A világ legnagyobb étolajtermelője megijedt a saját áraitól.)

 

Kanada és Kína miatt aggódik a piac

Repcéből idén 2,8 millió tonnát takarítottak be az ukránok, és ebből várhatóan 2,5 millió tonna elhagyja az országot – már nem sok van belőle a belső piacon. A repce nemzetközi ára továbbra is nagyon magas, az Euronext szerint 573,75 euró tonnánként, azaz 200 ezer forint. Ennek oka, hogy Kanadában gyengébbnek mutatkozik a kanolatermés (most 14,7 millió tonnára teszik), amelynek betakarítása az esőzések miatt még be sem fejeződött. Eközben a napraforgó aratása is várat magára Ukrajnában, ezt a pillanatot már tűkön ülve várják az olajütők.

 

Szeptemberben a szójabab ára csökken a kiválónak látszó amerikai termés (121 millió tonna) és Kína mérsékeltebb vásárlásai miatt, plusz a brazil vetések 140 millió tonnás termést vetítenek előre 2022 elejére. Kína azért fogta vissza a vásárlásait, mert ismét csökken a sertésállománya (lásd laptársunk írását: Rosszkedvű a kínai sertéstartó, ez örömhír Európának), így a takarmányok iránti igény is. Pillanatnyilag az árpa ára ugyanezen okból esik. A törökök viszont élénken vásárolják ezt a takarmánygabonát, és a kanadai termés árpából is gyengének mutatkozik. Az árpa legnagyobb vásárlója a térségünkben Szaúd-Arábia. Az arab ország első őszi vásárlásai még váratnak magukra, ezeket szintén izgatottan várja a piac. A kukorica árára a várhatóan jó globális termés és a kínai igények mérséklődése gyakorol egyre nagyobb nyomást. Ez elszomoríthatja a hazai termelőket, mivel a termésátlagaink is elmaradnak most a tavalyitól. (Lásd: Európa legrosszabb termésátlagai elé néz a hazai agrárium.)

 

Forrás: graintrade.com.