Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag?

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 05.

A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe, a magasabb termésátlagok elérésével kapcsolatos elvárások miatt azonban az őszi alaptrágyázás elhagyása sem megengedhető.

Egy megfelelően elvégzett őszi alaptrágyázással – nemcsak a nitrogén, hanem a foszfor és a kálium kellő mennyiségben és arányban való kijuttatásával – biztosítjuk a megfelelő alapot a növények fejlődéséhez.

A foszfor és a kálium a talajban gyakran nem érhető el a szükséges mennyiségben, ugyanis a növények számára nehezen felvehető formában vannak jelen, ezért abban az esetben is érdemes figyelmet fordítani a pótlásukra, ha a talajvizsgálati eredmény magasabb tápelemszintet jelez. Ha növényeink számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű foszfor, kisebb gyökértömeget fejlesztenek, ezáltal a víz- és tápanyagfelvétel hatékonysága csökken. A kálium hiányában pedig növényeink érzékenyebbé válnak mind a téli fagyokkal, mind a betegségekkel szemben.

Az ősszel kijuttatott nitrogén mennyiségét az elővetemény és a visszamaradt szármaradvány mennyiségének ismeretében kell meghatározni. Nagy tömegű szármaradvány mikrobiológiai bontásához, valamint ha az előző kultúra nagy termése a talaj tápanyagkészletét kizsarolta, célszerű a magasabb őszi nitrogénmennyiség kijuttatása.

Kísérleti eredményeink igazolják, hogy kukorica és napraforgó után megtérülő befektetés a magasabb hatóanyagdózisú őszi alaptrágyázás. A hatóanyagok mennyiségének 30-ról 50 kg/ha-ra való emelése 10%-os terméstöbbletet jelentett azokban az esetekben, amikor a kukorica, vagy napraforgó elővetemény szármaradványát a betakarítást követően a talajba dolgozták: a többlet nitrogén a pentozán hatás elkerülésében, a foszfor és a kálium pedig a télállóság fokozásában volt jelentős.

A Borealis L.A.T által forgalmazott műtrágyák közül a következőket ajánljuk az őszi kalászosok alaptrágyázására:

  • kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20+10SO3 termékeinket;
  • alacsony foszfortartalmú talajokra a COMPLEX 12/24/12+9SO3 foszfor-túlsúlyos műtrágyánkat;
  • magasabb káliumigény esetén pedig kálium-túlsúlyos COMPLEX 5/10/30+17SO3 és a COMPLEX 6/12/18+20SO3, valamint a COMPLEX 0/10/25+15SO3 termékeinket;
  • ahol nagymennyiségű foszforra és káliumra is szükség van, ott a COMPLEX 0/25/25 termékünk lehet a megoldás.A kalászosok tápanyagellátásával kapcsolatos kérdéseivel keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!