fbpx

Drasztikus drágulás az inputok és gépek terén

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 05.

20-380 százalékos az emelkedés mértéke a termeléshez szükséges anyagok és gépek árában. A kereslet szerény, noha a gépek piacán erősen érződik a tavaly kiírt 100 milliárdos támogatási keret.

folyékony műtrágya
Az aszály hatása világosan érződik a folyékony műtrágyák piacán (forrás: agrothon.hu)

Műtrágya: minél kelendőbb, annál drágább

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adatai szerint a műtrágya-értékesítés 2022 IV–VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott mennyiséghez képest 44 százalékkal csökkent. Áprilisban és júniusban megfeleződött a vásárolt termékmennyiség. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a kálium-klorid esetében történt. Az előző terméknél 70, míg a másiknál 76 százalékos volt a keresletcsökkenés. A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el a forgalmazók belőle, mint 2021 2. negyedévében, annak ellenére, hogy az ára 3,6-szorosára nőtt. A gazdák így reagálhattak a száraz és hideg tavaszra, a foszfor ugyanis a gyökérképzést támogató makroelem.

A legnagyobb mennyiségben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM fogyott a tárgyidőszakban (az értékesítés közel 90%-a), de ennél a két műtrágyánál is 33, illetve 54 százalékos keresletvisszaesés volt tapasztalható. Az aszályra adott válasz itt is jól érzékelhető: egyre több gazdaság áll át a folyékony tápanyagra, ennek köszönhetően a Nitrosol ár nőtt a leginkább a második negyedévben, a 3,8-szorosára. A többi műtrágyaféleség „csak” 2,5-3-szorosára drágult.

műtrágyaárak

Növényvédőszer: érződik a sok napraforgó

A növényvédő szerek ára jellemzően 10-20 százalékkal emelkedett a második negyedévben, kivétel a glifozát tartalmú gyomirtó, ami 3,2-szeresére drágult. (A gyomirtók árával kapcsolatban lásd cikkünket itt.) Az AKI által megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban, kivétel a jól ismert napraforgó-gyomirtót, amiből 1,6-szer több fogyott. Tekintettel a 700 ezer hektáros napraforgóterületre és a csapadékosabb júniusra, ez sem meglepő.

Gépek: a támogatás megtette hatását

A jelentés összegzi a mezőgazdasági gépek első negyedéves forgalmát is. Eszerint 62 milliárd forint értékben vásároltak a gazdaságok új gépeket és eszközöket. A forgalom 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Tekintettel a 2021 végén zárult digitális átállást segítő pályázat 100 milliárd forintos támogatási keretére, ez is érthető. A beszerzett gépek közel 40 százaléka traktor volt, 7 százaléka kombájn. Nagyot nőtt az önjáró rakodók értékesítése (+38%). Tárcsás talajművelőkből 23 százalékkal nőtt a kereslet, míg a magágykészítőkből 12 százalékkal csökkent az eladás. Alkatrészekre is sokkal többet költöttek a gazdálkodók, 20,3 milliárd forintot (+38%), igaz, csaknem ennyivel többe is kerültek.