fbpx

Termésjelentés: a szántó nem remekelt, a gyümölcs jó lett

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 05.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) július 16-i állapotjelentése szerint idén sokkal sikeresebb a gyümölcságazat, mint a szántó. A fagyok végre megkímélték a fontos kultúrákat.

kajszi
Végre egy megint egy barackos évjárat! (fotó: Horizont Média)

Mínuszban a szántó

A repce betakarítása 93,3 százalékon állt a jelentés napján. A termésátlagok megyénként 1 és 2,9 tonna között alakultak, az országos átlag 2,2 t/ha lett, nagyon gyenge a tavalyi 2,9 t/ha-hoz képest. Tulajdonképpen az összes szántóföldi növény terméskiesést szenvedett el az aszályban. Az őszi árpa termésátlaga 4,5 t/ha, 30 százalékkal rosszabb, mint tavaly. A tavaszi árpa termésátlaga 3,6 t/ha, a kiesés 20 százalékos. Az őszi búza termésátlaga mindössze 4,1 tonna/hektár volt, legutóbb a 2012. évi aszály idején éltünk meg ennél is rosszabbat (3,75 t/ha).

táblázat

Pluszban a gyümölcs

A gyümölcsöket idén alig érte fagykár, sokkal jobb eredmények születtek. A kajszitermés az elmúlt két évhez képest kimagasló volt, 25,2 ezer tonna, az országos átlag 5,7 t/ha hektár lett. Utoljára 2019-ben láttunk ennél is jobbat (6,7 t/ha). (Nem csak nálunk jó a helyzet, lásd: Idén harmadával több kajszit szüretelnek az EU-ban.) A kajszi szedése a termőterület mintegy 83 százalékán fejeződött be a jelentés időpontjáig. Mint a táblázatban látható, az eddigi adatok alapján az őszibarack is duplázni tudott, valamint a meggytermés is javult a tavalyihoz képest.