fbpx

Elon Musk sok ezer műholddal ontja a szélessávú internetet

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 09.

Elon Musk SpaceX-je elkezdte tesztelni a Starlink nevű szélessávú szolgáltatást a vidéki Angliában. A SpaceX célja a Föld nagy sebességű, szélessávú internettel való lefedése, ami forradalmi változásokat hozhat a mezőgazdaságban is.

 

szatellitek
A szatellitek hagyományosan több ezer kilométerre keringenek (forrás: de.astra.ses)

 

Már most minden negyedik szatellit az övé

Elon Musk, aki pillanatnyilag a világ leggazdagabb embere, 2002-ben alapította a SpaceX-et űrtechnológiai vállalatként. 2015-ben létrehozták a Starlink alosztályt, amelyik egy globális, szélessávú internetszolgáltatás nyújtását tervezi. A Starlinknek már több mint 1000 aktív műholdja van, ami a jelenleg a Föld körül keringő műholdak több mint negyede. Ezek már nagy sebességű, alacsony késésű szélessávot sugároznak a földre, ami gyorsabb és megbízhatóbb szolgáltatást jelent a felhasználók számára.

Musk műholdjai alacsonyan, mindössze 547 kilométerre keringenek a Föld felszíne felett, míg a jelenlegi műholdas internet az űrben keringő 35.400 kilométerre lévő szatellitekről jön. Ez az egyik elsődleges oka annak, hogy a Starlink jobb minőségű internetet tud biztosítani. A vállalat honlapja azt állítja, hogy ez év végéig el szeretnék érni a világ globális lefedettségét.

 

Próbaüzem Angliában

Már elegendő műhold áll készen a „béta” szolgáltatás nyújtására az északi féltekén, így a Starlink megkezdhette a próbaüzemet az Egyesült Királyságban. A tesztben részvevő felhasználóknak egy Wi-Fi routerre és egy kis parabolaantennára volt szükségük a vételhez. Ahogy Musk tavaly novemberben elmondta: „A rendszer felállításához nincs szükség különösebb technikai tudásra. Az antennát az égre kell irányítani és bedugni. A szolgáltatás ezt követően 3-5 perc alatt feláll.”

 

Az Egyesült Királyságnak egyébként van egy saját műholdas rendszere is, amit OneWebnek hívnak, és 2022 végére 648 műholdból állhat, végül 7000 darabot terveznek hálózatba kötni. Ez messze van a Starlink lehetőségei mögött, hiszen Musk máris 12.000 műhold indítására kapott engedélyt, és célja egy 40 ezer darabból álló hálózat kialakítása. A terv már csak a Nemzetközi Távközlési Egyesület jóváhagyására vár.

 

Vidéken rossz az internet

Nagy-Britannia vidéki térségeiben jellemzően gyenge az internetkapcsolat. (Magyarország 2020-ban a digitális infrastruktúra tekintetében a hetedik helyen állt egész Európában. A nagy sebességű, széles sávú lefedettség a hazai háztartások 90%-ára terjed ki, míg az uniós átlag 86%.) Az Egyesült Királyságban a gazdálkodók harmada mindössze 2 Mbps alatti sebességű internettel rendelkezik (Nálunk a háztartások közel fele 100 Mbps sebességgel képes letölteni adatokat.) A teljes lakosságot tekintve nem ennyire rossz a helyzet: a népesség 96,5%-a 24 Mbps feletti sebességgel fér hozzá az információhoz. A Starlink pillanatnyilag 50 és 150 Mbps közötti sebességet kínál, ami vidéken is megbízhatóan elérhető. A megbízhatóság különösen fontos, senki nem akar egy olyan internetkapcsolatot, ami folyton megszakad.

 

Drága, de muszáj

A Starlink jelenleg 439 fontot (180 ezer forintot!) számít fel brit ügyfeleinek a parabolaantenna és egyéb kommunikációs berendezésekért, a rendszeres havi díj pedig 143 font (58 ezer forint). Ez az ár még Angliában sem versenyképes más szolgáltatásokkal, és az internet sebessége sem közelíti a száloptikával elérhető szupergyorsaságot. Egyelőre csak ott van létjogosultsága, ahol nincs versenytárs, azaz vidéken. A Covid hatására Angliában is érződik a kiáramlás a városokból a falvak felé, növekszik az igény és a kényszer a gyors internetkapcsolat bekötésére. A vásárlók számának növekedésével pedig csökkenni tud az ár is.

 

Lásd még a témában cikkünket: Menekülés a városból: a koronavírus hatása az ingatlanpiacra