fbpx

Tavaszi kalászosvetőmagok tájékoztató ára

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 10.

Több, mint elegendő a jó minőségű, tavaszi kalászosvetőmag. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) meghatározta a vetőmagok tájékoztató árát.

sörárpa
A sörárpa egy részét is ősszel vetjük (forrás: beerporn.hu)

Sok vetőmag, szerényebb igények

A tavaszi árpa szaporítóterülete jelentős, mintegy 27 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A vetőmagszaporításokban a 7.000 tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is, ismertette Perczel Péter. A VSZT Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke kifejtette: a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak ugyanakkor nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatának.A tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is. Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavasziárpa-fajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van a „járó” típusú fajtákra, melyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetőek.

Miért legyen fémzárolt?

A piacképes, minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának fontos feltétele a fémzárolt vetőmag használata. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket, hangsúlyozta Perczel Péter.A vetőmagszaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növényegészségügyi problémákkal nem kellett számolni. A feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó, minőségi engedményezésre nem kell számítani. A betakarított vetőmagtermések vonatkozásában jelentősebb minőségi problémákról nem érkeztek jelzések, így a rendelkezésre álló készletek elegendőek lesznek a tavaszi vetésekhez.

A zab esetében a 700 hektárt kis mértékben meghaladó vetőmagszaporító területről várhatóan 2.200 tonna körüli fémzárolt vetőmagkészlettel számol a VSZT, amely volumenét tekintve hasonló az előző évekhez, és marad a kismértékű piaci keresleti helyzet is. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmagminőségi problémákra nem kell számítani, a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek.

Tájékoztató ár

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szakbizottság határozott a tájékoztató ár kialakításáról. A várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen 157.000 Ft/tonna + áfa tájékoztató árat tett közzé. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. A tájékoztatás elsődleges célja a piaci orientáció segítése.

Emlékeztetőül az őszi kalászosok tájékoztató ára így alakult: őszi búza esetében158.000 Ft/tonna + áfa, míg az árpa és tritikálé esetében 141.000 Ft/tonna + áfa.