fbpx

Ne maradjon le a kiváló Karintia vetőmagokról!

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 19.

A bőtermő és a prémium minőséget adó Pannon régióra nemesített Karintia – fajták iránti kereslet töretlen.

A Karintia Kft. felhívja a figyelmet, hogy a kiemelkedő érdeklődés miatt az alábbi fajtáira sajnos már nem tud további megrendelést befogadni: ALORA (őszi árpa), AXIOMA (őszi sörárpa), WANDA (őszi sörárpa), POLEGO (tritikálé), MAURIZIO (őszi búza) és a GAUDIO (őszi búza).

A korlátozott mennyiségben még rendelhető fajtáik között NAK termésverseny – győztes és számos egyéb kísérlet dobogós helyezettjei is megtalálhatók.

Keresse a Karintia Kft-t mihamarabb, hogy a cég szakemberei Önnek is segíthessenek az eredményes gazdálkodásban!

Kérdés esetén hívja a 06-94-572-054 telefonszámot, vagy látogasson el a www.karintia.hu oldalra!

Válassza a termőhelyének legmegfelelőbb fajtát!

Általános értelemben nincs legjobb fajta, csak egy adott termőhelyre adaptálható, adott körülmények között megfelelő jól teljesítő fajták. Ezért a Karintia Kft. minden évben több tucat kísérletet állít be az ország különböző pontján annak érdekében, hogy országos lefedettségű területi képviselő hálózatával kollégái és szaktanácsadói az adott termőhelyre legalkalmasabb fajtát ajánlhassák. Az idei évben már 18 kalászos fajtát ajánlanak a gazdáknak, amik egy része a BŐTERMŐ, a másik része pedig az igazán magas, PRÉMIUM minőséget tudó fajtákból áll.

Bőtermő fajtát keres?

A Karintia Kft. a bőtermő-fajta-kínálatának összeállításakor a kiemelkedő terméspotenciált és a stabilitást helyezi előtérbe. A bőtermő-kategóriában olyan fajtákkal is büszkélkedhetnek, mint a sokak számára már jól ismert BALATON, ami már második alkalommal nyerte el a NAK termésversenyét a bőtermő-kategóriában.

Magas minőséget keres?

A Karintia Kft. javasolja, hogy a gazdák ne csak fehérjemennyiségben, hektolitersúlyban és alapparaméterekben gondolkodjanak, hanem olyan fajtákat válasszanak, amiket a prémium minőséget kereső piacok – például Ausztria és Olaszország – előnyben részesítenek, és nagy volumenben képesek „felszippantani”. Ezeken a piacokon gyakran név szerint keresik a fajtákat. Önmagában tehát már egy adott fajta is felárat jelenthet.

A Karintia Kft. – és az egész Mauthner-csoport – nem csupán értékesíti a vetőmagot, hanem komoly energiát mozgósít annak érdekében, hogy a Pannon régióra nemesített fajtáit az osztrák és az olasz piac megismerje. Jól felfogott érdekük, hogy piacot is teremtsenek a fajtáiknak.

A legjobb megelőzés a fajtaválasztás…

Újdonság a piacon, hogy a cégek a rezisztenciára egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ám ez a Karintia Kft-nél már nem újkeletű, hiszen ez a szempont hosszú évek óta alap a fajtaválaszték összeállításakor. A Karintia Kft. a cégcsoportjának nemesítőházaiból olyan portfólióból választhat, ahol a fajtákat Ausztriában nemesítik. A fajták többségének nemesítése Ausztriában, a magyar határhoz közeli rendkívül száraz, 500 mm alatti összes csapadékmennyiségű régióban történik. A betegségekkel szembeni ellenállóság egy szükséges minimum, mivel a fajtáik jelentős része biogazdaságokban is elérhető.

Másfelől Ausztriában különböző öko-programok keretében – ha valamely gazda eltekint a növényvédőszeres beavatkozások némelyikétől – akkor ő a környezetterhelés csökkentése miatt plusz támogatásban részesül. Az ilyen öko-programoknak köszönhetően az osztrák gazdák már régóta elvárják a nemesítőktől, hogy olyan ellenálló fajtákat biztosítsanak számukra, amelyekkel ezek a plusz beavatkozások nagy biztonsággal elhagyhatók.