fbpx

130 ezer forintos kárral indul, aki a belvíz miatt újra vet

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 10.

A bel- és árvizek következtében Európa nagy részén magasabb költséggel kevesebb kalászos terem idén, a repce egy része kipusztult, a kukorica vetésterülete pedig növekedni fog.

belvíz
A túltelített talajok egész Európában termésveszteséget okoznak (fotó: Horizont Média)

2024 veszteségekkel indul

Magyarország egyes régióiban hatalmas foltokban áll a víz a földeken, csak a lazább szerkezetű és magasabban fekvő részeken van biztonságban az őszi vetés. A repce több száz hektáron kipusztult, de a búza és árpa is mérhető károkat szenvedett. A helyzet ennek ellenére még nem katasztrofális, láttunk ennél rosszabbat is 2010-ben. Északnyugat-Európában azonban súlyos a helyzet. Nemcsak a belvíz, a kiáradó folyók is tengerként borítják a tájat, a falvakat.

Németországban azt hallani, hogy már a búza is fuldoklik a vízben. Több százezer hektáron pusztulnak a növények. A jelenlegi állapot már semmi jóval nem kecsegtet az aratást illetően. Bárhogy is alakul a tavaszi, koranyári időjárás, a jó termés esélyét már a legtöbb elemző kizárja. Mindemellett a burgonya és a cukorrépa betakarítása sem fejeződött be Németországban. A Nordzucker szerint a mostanáig kint hagyott terméshányadról valószínűleg le kell mondani. (Lásd még: Nem tudtak minden krumplit behozni a sárból.)

Más növények, más költségszint

A szakemberek szerint az érintett gazdák egy része tavaszi búzával, zabbal, árpával kényszerül majd újravetni a földet, de nőni fog a kukorica aránya is. A tavaszi kalászsok potenciális termése azonban eleve ötödével kisebb, mint az őszieké, de a földeket elnézve vetni sem lehet majd időben. Emellett az eddigi befektetések elvesztése, a talaj újraművelése és az újabb kultúra elvetése hektáronként átlagosan 300-400 eurós kárt okoz a gazdáknak.

Egész Európáról elmondhatjuk, hogy a bel- és árvizek következtében 2024-ben magasabb költséggel kevesebb kalászos terem idén, repcéből levesebb lesz, a kukorica területe pedig növekedni fog.