fbpx

Ezt láttuk a Belchim növényvédelmi bemutatóján

Írta: Szerkesztőség - 2010 augusztus 10.

A Belchim Hungary Kft. 2010. június 29-én szántóföldi növényvédelmi bemutatóra hívta az érdeklődőket a hajdúszoboszlói EMAG 2000 Kft. területén beállított kísérletek megtekintésére.

Amint Török Ferenc, a cég tanácsadója elmondta, céljuk az volt, hogy valós üzemi körülmények között mutassák be termékeik hatását, felhasználhatóságát, kiemelve jó oldalukat, de esetleges gyengébb pontjukat sem elhallgatva. A kísérleteknek helyt adó gazdaság egyik tulajdonosától, Farkas Istvántól megtudtuk, hogy a kft. 1993-ban alakult, 300 hektáron gazdálkodnak, amely teljes mértékben öntözhető, így a 30-35 aranykoronás földeken adott a lehetőség az intenzív gazdálkodásra. Korábban az egyik fő kultúra a burgonya volt, de a jövedelmezőség csökkenése miatt mára visszaesett a területe. Most zöldborsó, csemegekukorica, vöröshagyma, hibrid napraforgó, hibridkukorica és mák a főbb növények. A magas szintű szakértelem, a pontos precíz agrotechnika, a technológiai fegyelem szigorú betartása többek között a magyarázat arra, hogy még az idei, igen nehéz természeti körülmények közepette is jó eredményekre számíthatnak.

A többségében gyomirtószeres kísérleteket Szabó László, a Hajdú-Bihar Megyei MgSzH NTI herbológusa közreműködésével hajtották végre, és ő értékelte is azokat. A Belchim által forgalmazott és itt kísérletbe állított herbicidek hatóanyaga nem ismeretlen a hazai termesztők előtt – mondta a szakember -, de vagy megújult formulációban vagy az EU-előírások szerint újraengedélyeztetve találkozhatnak velük a felhasználók. így kapott helyet a kísérletekben a szelektív, kontakt hatású, piridát hatóanyagú Lentagran WP gyomirtó szer, amely a kelés utáni (posztemergens) kezelésekben hazánkban már régóta ismert. Hatásspektruma elsősorban az egyéves kétszikű gyomok széles körét öleli fel; magról kelő és évelő egyszikűek, valamint évelő kétszikűek ellen kombinációkban kell alkalmazni. Pipacs, szulák keserűfű, lapulevelű keserűfű és repcsényretek ellen hatástalan. Felhasználása vöröshagymában engedélyezett, de a mákban is folyamatban van.

A szántóföldi kultúrák hagyományos és biztonságos gyomirtó hatóanyaga, a linuron Nuflon néven szerepel a Belchim kínálatában. Ez a vetés után, de kelés előtt (tehát preemer-gensen) kijuttatandó herbicid önmagában alkalmazva napraforgóban, vöröshagymában, borsóban és burgonyában magról kelő, kétszikű gyomnövények ellen használható. Kombinációs partnerként, tankkeverékekben más gyomok ellen is bevethető. Mint minden preemergensen használt szer esetében, itt is elengedhetetlen a 10-20 mm bemosó csapadék.

Két gyári kombináció is bemutatásra került. A klomazon+linuron összetételű Lingo gyomirtó szer ZC formulációjú (CS kapszuláit és SC szuszpenzió-koncentrátum keveréke), és főként a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen használható borsóban és burgonyában. Fontos tudni, hogy a klomazon hatóanyagra érzékeny kultúrák (kalászosok, cukorrépa) a felhasználást követően csak 60 nap elteltével vethetők a területre. A klomazon+metribuzin hatóanyagú Metric a burgonya gyomirtó szere, amelyet ültetés után, de kelés előtt, a végleges bakhát kialakítása után kell kipermetezni. Ez a szer is elsősorban a magról kelő kétszikűek ellen hat, ezért az egyéb gyomok elleni védelem céljából szükség esetén megfelelő kombinációs partnert kell választani mellé.

A bemutatón kalauzoló szakemberek elmondták, hogy az idei, rendkívül csapadékos év kedvezett a preemer-gens kezeléseknek: bemosó csapadékban nem volt hiány, a szerek „jól dolgoztak”, s csak azok a gyomok maradtak meg a táblákon, amelyek ellen eleve nem terjed ki a hatásuk. Bár a gazdaság területén nem jellemző a parlagfű jelenléte, de a Dual+Nuflon kombináció más üzemekben az idén, a bőséges bemosó csapadéknak is köszönhetően, ellene is jól hatott. A sok eső a posztemergensen kijuttatott Lentagran WP hatását is befolyásolta, mégpedig azáltal, hogy a gyakori csapadék miatt a vöröshagyma és a borsó levelein a védő viaszréteg nem tudott idejében kialakulni, ami pedig a kockázatmentes felhasználáshoz elengedhetetlen, így előfordult, hogy mire a viaszréteg kialakult, a gyomok túlnőtték a védekezés szempontjából optimális 2-4 leveles fejlettségi állapotot, s megkésve kellett permetezni. Nem a viaszréteg kívánalma miatt, de ugyanez előfordult a csemegekukoricában is, ahol az engedélyeztetés alatt álló Lentagran WP az időjárás miatti megkésett alkalmazás következtében egyes gyomokat (varjúmák, selyemmályva, keserűfűfélék) fejlődésükben visszavetette, de azok később regenerálódtak. Az egyéb magról kelő kétszikűek elleni hatása azonban kiváló volt. Burgonyában az alapkezelésként preemergensen kijuttatott Dual Gold 960 EC-t az egyes parcellákon külön-külön a Nuflon, a Metric, illetve a Lingo egészítette ki kombinációs partnerként. Gyomirtó hatásuk egyformán jó volt. Hasonló elismerő vélemény alakult ki a napraforgótábla láttán is, a Dual Gold+Nuflon preemergens alkalmazása nyomán.

EG.