fbpx

Itt a hidroponikus termesztés, jön az eSoil

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 11.

Az árpanövények átlagosan 50%-kal gyorsabban nőnek, ha gyökérrendszerüket elektromosan stimulálják egy új termesztési szubsztrátumon keresztül. A Linköping Egyetem kutatói elektromosan vezető „talajt” fejlesztettek ki, a hidroponikának nevezett talaj nélküli termesztéshez.

A világ népessége növekszik és a klímaváltozás kedvezőtlen változásait tapasztaljuk. Nyilvánvaló tehát, hogy csak a már meglévő mezőgazdasági módszerekkel nem tudjuk fedezni a bolygó élelemszükségletét. A hidroponikával azonban városi környezetben is termelhetünk élelmiszert, méghozzá nagyon ellenőrzött környezetben.

Kutatócsoportja most kifejlesztett egy elektromosan vezető termesztési szubsztrátot, amelyet a hidroponikus termesztésre szabtak és eSoil-nak neveztek el.

árpa
Vezetőképes „talajban” nevelt árpapalánták 15 nap alatt akár 50%-kal is gyorsabban nőnek

A Linköping Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vezetőképes talajban nevelt árpapalánták 15 nap alatt akár 50%-kal is gyorsabban nőttek, amikor a gyökereiket elektromosan stimulálták. A hidroponikus termesztés azt jelenti, hogy a növények talaj nélkül nőnek, csak vízre, tápanyagokra és egy szubsztrátra van szükség, amihez a gyökereik meg tudnak tapadni. Ez egy zárt rendszer, amely lehetővé teszi a víz visszaforgatását, így minden palánta pontosan a számára szükséges tápanyagot kapja. Ezért nagyon kevés vízre van szükség és minden tápanyag a rendszerben marad, ami a hagyományos termesztésben nem lehetséges. Az ilyen módon termesztett növények közé tartozik a saláta, a fűszernövények és néhány zöldség. A gabonákat általában nem termesztik hidroponikában, kivéve, ha takarmányozás a felhasználási cél.

Fenti tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy az árpapalánták hidroponikával nevelhetők és az elektromos stimulációnak köszönhetően jobb növekedési ütemet mutatnak.

Ilyen módon, a hagyományoshoz képest kevesebb erőforrással érték el, hogy a palánták gyorsabban növekedjenek.

A kutatók számára még nem átlátható a teljes folyamat, nem tudják, milyen biológiai mechanizmusok vesznek részt benne. A tapasztalatuk szerint a palánták hatékonyabban dolgozzák fel a nitrogént, de az még nem világos, hogy az elektromos stimuláció hogyan befolyásolja ezt a folyamatot. De, az kétségtelen tény, hogy pozitívan hat rá.

Az eSoil elektronikus termesztési szubsztrát cellulózból, a legnagyobb mennyiségben előforduló biopolimerből készül, amelyet PEDOT nevű vezetőképes polimerrel kevernek össze. Ez a kombináció önmagában nem új keletű, de most először használták növénytermesztésre, illetve a növények ilyen módon történő interfész kialakítására.

Hidropóniás üvegházról szóló beszámolónkat is olvassa el, díjat nyert vele a „Vidám paradicsom”.