fbpx

Hatalmas gazdatüntetés készül Berlinben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 17.

Hétfőre óriási gazdatüntetést szerveznek a németek. A traktorokkal érkezőket a berlini Brandenburgi kapu elé várják a szervezők. Az ok: a gázolaj-visszatérítés, illetve a traktorok gépjárműadó alóli mentességének felszámolása.

gazdatüntetés
Gazdatüntetés Berlinben (forrás: sn-online.de)

Ami sok, az sok! – ezzel a felhívással fordultak a szervezők a német gazdatársadalomhoz, arra buzdítva őket, hogy hétfőn minél többen érkezzenek traktoraikkal a berlini Brandenburgi kapuhoz.

Fontos adókedvezmények megvonása

Az áruszállítás és a mezőgazdaság a gázolaj legnagyobb felhasználói. A mezőgazdaság és az erdészet támogatásának egyik formája, hogy a gázolaj jövedéki adójából visszatérítést kérhetnek a gazdálkodók. (Hazánkban éves szinten hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adójának 82%-a igényelhető vissza a gázolaj- vagy bérmunkaszámla alapján.) A traktorok üzembentartóit gépjárműadó sem terheli. Most ezen kedvezményeket készül felszámolni a német kormány.

Az agrárium nem a német kormány kedvence

A tiltakozó akciók közvetlenül azután kezdődtek el, hogy a kormány szerdán bejelentette: ezeket az adókedvezményeket el akarja törölni a mezőgazdaságban. A gazdák úgy látják, a kormány a költségvetési lukakat az ő kárukra akarja befoltozni, és attól tartanak, hogy ezzel a versenyesélyeik lényegesen romlani fognak az EU-n belül.

A demonstráció 11 órakor kezdődik. Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség elnöke felszólítja a német koalíciós kormányt, hogy vonja vissza a terveit: „Ami sok az sok! Ha ezeket a javaslatokat nem vonják vissza, akkor a gazdák részéről heves ellenállásba fognak ütközni!” – közölte.

A németek ritkán tiltakoznak hangosan, általában véve is sokkal lojálisabbak „a központi iránymutatásokkal” szemben, mint mondjuk a franciák. Ha ők tüntetni kezdenek, annak mindig komoly oka van.