fbpx

Bulgária fogadja a napraforgót és a többi ukrán terményt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 13.

A bolgár kormány hallgatott az exportpiacaikat féltő, félgőzzel működő feldolgozókra, és december elsején – korábbi ígéretéhez híven – megnyitotta az ország kapuit az ukrán termények előtt.

napraforgómag
Bulgária olajütői erősen rászorulnak az importra (forrás: m.indiamart.com)

Bulgária és az olajmagok

A balkáni ország klímája egyre kevésbé alkalmas a repce vetésére, de már a napraforgó se nagyon bírja. Míg hazánk idén több mint 2 millió tonna napraforgót aratott, addig az EU legnagyobb feldolgozókapacitásával rendelkező Bulgária csak 1,6 millió tonnát.

Ami a repcét illeti, tavaly a 113 ezer hektáros repceterületből 24 ezer hektárnyi pusztult ki az aszályban. A csalódást követően idén eleve kisebb területet terveztek bevetni ezzel az olajmaggal a gazdák. Mivel az ősz első fele idén is száraz volt, 97 ezer hektárra mérséklődött (-13%) a növény területe. Ez erős bizalomvesztést jelent.

A repcevetéssel szinte párhuzamosan elkezdődött a napraforgó aratása. Bulgáriában a július és az augusztus is szokatlanul meleg és száraz volt, ami negatív hatással volt a kezdetben jól induló olajnövény fejlődésére. Az ország középső és keleti részei, amelyek a napraforgótermesztés szempontjából kulcsfontosságú területek, Európa legszárazabb régiói közé tartoztak. Végül 860 ezer hektárról 1,6 millió tonnás össztermést arattak, ami 23 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az átlaghozam a 2 tonnát sem érte el, amire a 2012. évi aszály óta nem akad példa. Az olajmag ára november végén 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022-ben.

Alapanyaghiány, piacvesztés

A gazdák nem akarták elkótyavetyélni a szerény termést, ezért vonakodva értékesítették a kasztokat. 2015/16 óta a bolgár olajütők sokat fektettek a kapacitások bővítésébe. Az ország már elméletileg 4,3 millió tonna magot lenne képes feldolgozni, de csak ritkán rendelkezik 2 millió tonna feletti saját terméssel. Ezért napraforgómagból nettó importőrré vált, miközben a feldolgozás végtermékeiből, napraforgódarából és -olajból, az EU elsőszámú kibocsátója lett.

Nem csoda, ha az olajütőket súlyosan érintette a belföldi rossz termés, a gazdálkodók halogatása, valamint a napraforgómag importja körüli huzavona. Nemcsak a mindennapi működésük volt veszélyben, de az exportpiacaik is. Ezért december elsejével Bulgária eltörölte az Ukrajnából származó napraforgó behozatalának tilalmát, egyúttal a búzára, a kukoricára, a repcére is megszűntek a korlátozások.