fbpx

Öntözés – tudatosan, tervszerűen, szakértelemmel

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 23.

Fiatal gazdaként és öntözési szakemberként – rendszeresen – részt veszek a mezőgazdasági fórumokon és kiállításokon. E rendezvények alkalmával lehetőség van a gazdálkodás során felmerülő kérdések és problémák megbeszélésére. Az egyik, folyamatosan visszatérő téma:

Hogyan pótoljuk a tikkasztó nyári hónapokban a különböző növénykultúrák által igényelt csapadékmennyiséget?

Az alábbiakban a gazdálkodók által ezzel kapcsolatban feltett legfontosabb kérdésekkel-felvetésekkel foglalkozunk:

„Így, hogy most már ingyen van az öntözővíz, szeretnék öntözni.”

Valójában nem az öntözővíz ingyenes a gazdáknak (hiszen a vízért eddig sem kellett nekik fizetniük), hanem az úgynevezett vízszolgáltatási díjat vállalja át tőlük a központi költségvetés. Ez tulajdonképpen annak a díja, hogy eljuttassák a vizet oda, ahol éppen szükség van rá. Tehát az öntözővíz csatornából való kiemelése továbbra is a gazdálkodó költsége.

„Vásároltam egy szivattyút, de a teljesítménye nincs összhangban az adattáblával.”

A szivattyúk adattábláin feltüntetett adatok, mindig a maximális értékeket mutatják:

Vízmennyiség „Qmax” – Nyomás „Hmax”. Mindig kérje a szakember segítségét a szükséges munkaponti teljesítményadatok meghatározásához, az öntözéshez használt egységek (szivattyú, csővezeték, öntöződob, vízágyú/konzol) egymáshoz való megfelelő méretezéséhez.

„Tervben van, hogy jövőre jó lenne öntözni, de most még csak érdeklődünk!”

Ez így rendben van. Örömmel segítjük a gazdálkodókat terveik és elképzeléseik jövőbeli megvalósításában, azonban ahhoz, hogy a területhez és kultúrákhoz teljesen adaptálható öntözésfejlesztési megoldás szülessen, a tervezéshez szükséges idővel ne spóroljunk, és mindig kérjük az öntözési szakemberek segítségét. (És kérdezzük is meg, hogy adott cégnél van-e öntözési szaktanácsadó.)

Fontos megemlíteni, hogy a jövőben a víz kivételéhez és felhasználásához vízjogi engedélyre lesz szükség, amelynek megszerzésében a SZEGÁNA Kft. segítő kezet nyújt a gazdálkodóknak.

 

 

„Vízágyúval, vagy konzollal öntözzek?”

Amennyiben új csévélődobos öntözőgépet vásárol, a legtöbb gyártó (pl.: IRTEC s.p.a.) és kereskedelmi partnereik (pl.: SZEGÁNA Kft.) az alapfelszereltség részeként adják a vízágyús kocsit, így, összevetve a konzolos öntözéssel, a beruházás olcsóbban megvalósítható. A vízágyú teljesítményének maximális kihasználásához viszont jelentős végponti üzemi nyomásra van szükség (6-8 bar), míg konzol esetében mindösszesen 3-4 bar nyomás elegendő. A vízágyú tehát egy nagyobb teljesítményű, magasabb bekerülési értékű és drágábban üzemeltethető szivattyú megvásárlását teszi szükségessé. De nem ez az egyetlen tényező, amely a konzolos öntözés mellett szól:

– A vízágyús öntözés esetében a hatékonysági mutató kb.: 65%, amelyet két fő tényező határoz meg. 1., A nagynyomású vízsugár, amely átlagosan 3 másodpercet tölt a levegőben, így jelentős a párolgási vesztesége. 2., A levegőben töltött idő alatt a vízoszlopra ható – akár csekély – szélmozgás is eltérítheti azt az öntözni kívánt kultúrától, így az adott területre jutó csapadékmennyiség szórásképe soha nem lesz teljesen egyenletes és kiszámítható. Mindez azt eredményezi, hogy szél esetén nagyobb átfedéssel kell számolni a vízágyú esetében, ami többletköltséget eredményez.

– A konzol tekintetében a hatékonysági mutató – amely elérheti a center pivot öntözőrendszerek szintjét – 80-85%-os. Ez azt jelenti, hogy akár 40%-kal több víz hasznosul a konzol esetében a vízágyúhoz képest. A konzolos öntözés további előnye, hogy nem jellemző olyan talajtömörödés, mint a vízágyús öntözés esetében.

Tehát, nemcsak jobb hatásfokkal, hanem kedvezőbb üzemeltetési/fenntartási költségekkel lehet kalkulálni. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a jövőben megjelenő támogatások a víztakarékos öntözést fogják támogatni, amelyben várhatóan a konzolok és a center pivot öntözőrendszerek fognak prioritást élvezni.

Magyarországon több – szerkezeti felépítésében (huzalkonzol, rácskonzol) jelentősen eltérő – konzol vásárolható meg. A Giampi s.r.l. Olaszország egyik legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező rácskonzolokat gyártó üzeme. A konzolok tűzi horganyzott acél szerkezeti elemekből épülnek fel, amelyek így sokkal strapabíróak, és jobban ellenállnak az időjárás okozta anomáliáknak.

 

 

A konzol munkamagassága (1,3-2,7 m között) fokozatosan állítható, és adaptálható a különböző kultúrákhoz. Telepítéséhez egy ember elegendő, és ez nem igényel gépi erőforrást.

A hazai forgalmazó, a SZEGÁNA Kft. gépkereskedelmi üzletága, a magyar gazdatársadalom egyik meghatározó partnere. Széles termékkínálatával, komplex igényeket is kiszolgál. Az összes forgalmazott gép tekintetében gyártói támogatással rendelkezik. Alkatrészellátása stabil és naprakész.

Amennyiben további kérdések merültek fel Önben, kérem, keressen telefonon, vagy az OMÉK SZ302 standján!

szerző: Balla Máté Iván – SZEGÁNA Kft. öntözési termékmenedzser – +36-70/469-7600